ΤΟΠΟΙ

Ο βράχος που έδεσαν τον Προμηθέα!

Ένα φυσικό μνημείο στη Μαύρη Θάλασσα!

Photo Credit Eco-Turizm

Ο «Sail Rock», επίσης γνωστός ως «Parus Rock», είναι ένας μυστηριώδης μονόλιθος από ψαμμίτη, ο οποίος βρίσκεται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας στο Κρασνοντάρ Κράι (Krasnodar Krai), της Ρωσίας, 17 χλμ. νοτιοανατολικά του θέρετρου Γκελεντζίκ (Gelendzhik), στον Καύκασο.

Ο μυστηριώδης λεπτός κάθετος βράχος μοιάζει με «πανί στη θάλασσα», εξού και το όνομα του. Το πάχος του είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα μέτρο, το ύψος ξεπερνά τα 25 και το μήκος του υπολογίζεται πάνω από 20 μέτρα.

Ο βράχος έχει και ρίζες στον βυθό, κοντά στην ακτή και πάνω από τα τρία τέταρτα προεξέχουν από την επιφάνεια της θάλασσας.

Photo Credit Eco-Turizm

Πολλοί επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς σχηματίστηκε αυτός ο βράχος, ο οποίος ξεκινά από την ακτή και καταλήγει στη θάλασσα. Για το λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες και θρύλοι.

Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι πήρε το μοναδικό του σχήμα από το χτύπημα της θάλασσας στη γη και τη διάβρωση που ακολούθησε, καθώς και στις διαφορετικές δυνάμεις των συστατικών των πετρωμάτων.

Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι ο βράχος ήταν μόνο στο έδαφος πριν από εκατοντάδες χρόνια και στη συνέχεια η φύση τον έσπασε σε κομμάτια, τα οποία σχημάτισαν έναν νέο βράχο με το σχήμα που υπάρχει σήμερα…

Photo Credit Eco-Turizm

Ακόμα, υπάρχει ο θρύλος ότι εκεί ήταν δεμένος ο Προμηθέας. Το βασικό επιχείρημα που επικαλούνται οι υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι το κοντινό χωριό Πρασκοβέγεφκα (Praskoveyevka), το οποίο έχει ελληνικές ρίζες.

Εκεί, ζούσαν Έλληνες για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά σταδιακά ο γηγενής πληθυσμός αντικαταστάθηκε από Ρώσους, εποίκους από τη Γεωργία και άλλες χώρες.

Ένα ακόμη μυστήριο, είναι μια οδοντωτή τρύπα που βρίσκεται κοντά στη βάση του βράχου. Η ακριβής αιτία της εμφάνισής της δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα.

Photo Credit Eco-Turizm

Πολλοί λένε ότι η τρύπα εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου, όταν το χτύπησε ένα τουρκικό πλοίο. Αλλά όλα αυτά είναι απλώς μια υπόθεση εργασίας επιστημόνων και εικασίες των κατοίκων της περιοχής.

Photo Credit Eco-Turizm

Photo Credit Alexey Komarov

Photo Credit Юрий Головин

Photo Credit Eco-Turizm

Photo Credit Dimasgramakov 

Πηγή: Ritebook / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.