ΒΙΝΤΕΟ

Αυτός είναι ο ήχος του ανέμου στον Άρη!

Μοιάζει με βιομηχανικό θόρυβο!

Οι επιστήμονες της NASA πανηγύρισαν, εκτός από την ασφαλή προσεδάφιση του Insight στον Άρη, και την εντυπωσιακή καταγραφή από τους αισθητήρες του ήχου, ο οποίος ακούγεται στην επιφάνεια του.

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ο ήχος του ανέμου στον κόκκινο πλανήτη, ο οποίος φυσούσε με ένταση μεταξύ 16 και 25 χιλιομέτρων την ώρα.

Το εργαστήριο εκτόξευσης αεροθουμένων της NASA (JPL) κυκλοφόρησε ηχητικά κλιπ του εξωγήινου ανέμου, τα οποία είχε συγκεντρώσει το InSight κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας του.

Οι πρώτοι ήχοι του Άρη είναι χαμηλής συχνότητας και χρειάστηκε η επεξεργασία του από τους επιστήμονες ώστε να μπορούμε να τους ακούσουμε και εμείς.

«Η καταγραφή αυτού του ήχου ήταν μια απρογραμμάτιστη εξέλιξη», δήλωσε ο Μπρους Μπάνερντ (Bruce Banerdt), κύριος ερευνητής της αποστολής InSight στο εργαστήριο της NASA στην Πασαντένα, στην Καλιφόρνια.

«Αλλά ένα από τα πράγματα στα οποία η αποστολή μας είναι αφιερωμένη, είναι η μέτρηση της κίνησης στον Άρη και φυσικά αυτό περιλαμβάνει και την κίνηση που προκαλείται από ηχητικά κύματα».

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο έργο δήλωσαν ότι ο ήχος έχει μια διαφορετική ποιότητα. Ο θόρυβος είναι ο άνεμος που φυσάει από τους ηλιακούς συλλέκτες του InSight και την επακόλουθη δόνηση ολόκληρου του διαστημικού σκάφους.

Οι ήχοι καταγράφηκαν από έναν αισθητήρα πίεσης αέρα μέσα στο χώρο προσεδάφισης που είναι μέρος ενός μετεωρολογικού σταθμού, καθώς και από το σεισμόμετρο στο κατάστρωμα του διαστημικού οχήματος, το οποίο προορίζεται να ανιχνεύσει υπόγεια σεισμικά κύματα.

Το σεισμόμετρο θα μετακινηθεί στην επιφάνεια του Άρη τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι τότε, η ομάδα σκοπεύει να καταγράψει περισσότερο θόρυβο από τον άνεμο.

Οι χαμηλές συχνότητες που δεν μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί, είναι αποτέλεσμα της πολύ λεπτής πυκνότητας του αέρα του Άρη, η οποία αποτελείται σχεδόν εξολοκλήρου από διοξείδιο του άνθρακα.

Το διαστημικό όχημα InSight προσγειώθηκε στον Άρη στις 26 Νοεμβρίου 2018.

Πηγή: Guaradian / Βίντεο NASA Jet Propulsion Laboratory / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΒΙΝΤΕΟ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.