ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μυστηριώδης σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Γη!

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο!

Photo Credit Mayotte-Tourisme

Τα χέρια ψηλά σηκώνουν οι επιστήμονες για ένα περίεργο σεισμικό γεγονός που συγκλόνισε τον πλανήτη στις 11 Νοεμβρίου 2018 και καταγράφηκε από σεισμογράφους σε όλο τον κόσμο.

Ενώ η αιτία αυτού του μυστηριώδους περιστατικού παραμένει άγνωστη, θεωρείται ότι είναι κάπως συνδεδεμένη με ένα συνεχιζόμενο σεισμικό σμήνος το οποίο έχει τρελάνει το αρχιπέλαγος του Μαγιότ (Mayotte) στον Ινδικό Ωκεανό για αρκετούς μήνες.

Και για αυτές τις ασυνήθιστες δονήσεις, οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να δώσουν κάποια εξήγηση και οι αιτίες που τις προκαλούν, παραμένουν ασαφείς.

Το σμήνος των εκατοντάδων μικρών και συχνών σεισμών έχει επίκεντρο περίπου 50 χιλιόμετρα από την ανατολική ακτή του νησιού Mayotte. Μια δραστηριότητα που ξεκίνησε πριν από έξι μήνες.

Τα σεισμικά σμήνη (BRGM)

Το σύμπλεγμα νησιών και νησίδων, το οποίο βρίσκεται περίπου στα μισά της απόστασης Αφρικής και Μαδαγασκάρης, κυβερνάται από τη Γαλλία, αλλά διεκδικείται και από το νησιωτικό έθνος των Κομορών.

Το πρωί της 10ης Μαΐου 2018, η περιοχή αυτή συγκλονίστηκε από έναν σεισμό, ο οποίος εμφανίστηκε χωρίς προειδοποίηση και ακολουθείται από μια σειρά εκατοντάδων δονήσεων, που ακόμα δεν έχουν εξαφανιστεί.

Η πιο ισχυρή δόνηση ήταν μεγέθους 5.8 Ρίχτερ στις 15 Μαΐου και ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφηκε ποτέ στη λεκάνη των Κομορών.

Αν και το σεισμικό σμήνος έχει μειωθεί σε ένταση από τότε, μια αναζωπύρωση της τάξης του 5,1 μόλις στα τέλη Νοεμβρίου, ήταν η υπενθύμιση αυτή η γήινη αναταραχή δεν έχει τελειώσει.

Τα σμήνη των σεισμών ακούγονται ανησυχητικά, ωστόσο οι σεισμολόγοι θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνα συμβάντα.

Ωστόσο, ερευνητές στο «École Normale Supérieure» στο Παρίσι εκτιμούν ότι οι δονήσεις δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη μόνο από την κίνηση των τεκτονικών πλακών, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να εμπλέκεται και η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή.

Όμως, τα μυστήρια του Mayotte κορυφώθηκαν την 11η Νοεμβρίου. Μια μέρα που δεν εντοπίστηκαν σεισμικά σμήνη οι επιστήμονες κατέγραψαν κάτι άλλο: μιαν παράξενη, σταθερή και μεγάλης διάρκειας δόνηση, χωρίς τις διακυμάνσεις που αποτελούν κανόνα της συνηθισμένης σεισμικής δραστηριότητας.

Αντίθετα, αυτό το «άτυπο σήμα πολύ χαμηλής συχνότητας», όπως χαρακτηρίσθηκε επίσημα από το Γραφείο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών «Bureau de Recherches Géologiques» (BRGM) της Γαλλίας, επαναλήφθηκε σε ένα κύμα κάθε 17 δευτερόλεπτα και διήρκεσε περίπου 20 λεπτά συνολικά.

Οι σεισμολόγοι μίλησαν για κάτι πρωτοφανές και άγνωστο για τα σημερινά δεδομένα της επιστήμης τους. Οι ερευνητές δεν διαθέτουν στοιχεία, αλλά κάνουν εικασίες.

Η καλύτερη εκτίμηση τους είναι ότι η μυστηριώδης δόνηση συνδέεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, ίσως λόγω μιας τεράστιας κίνησης μάγματος κάτω από τον Ινδικό Ωκεανό.

Αν ισχύει αυτό, τότε σημαίνει ότι το Mayotte δεν είναι στάσιμο. Και πράγματι μετατοπίζεται!

Τα στοιχεία από GPS δείχνουν ότι από τον Ιούλιο του 2018, μετά την έναρξη του σμήνους, το νησί έχει μετατοπιστεί περίπου στα 60 mm στα ανατολικά και 30 mm στα νότια.

Σύμφωνα με μια ανάλυση, αυτή η κίνηση θα μπορούσε να οφείλεται στην εκκένωση μιας κοντινής δεξαμενής μάγματος, αν και θα χρειαζόταν πρόσθετη έρευνα για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Εάν η υπόθεση αποδειχθεί σωστή, κανείς δεν μπορεί να πει σίγουρα τι πρόκειται να συμβεί, αλλά η μοντελοποίηση υποδεικνύει ότι το Mayotte θα συνεχίσει να κινείται όσο τα σεισμικά σμήνη συνεχίζονται.

Όσον αφορά το αν θα επαναληφθεί η μυστηριώδης σεισμική δόνηση, κανείς δεν ξέρει.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.