ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Πύργος που «ανοίγει» προς τα πάνω!

Είναι σαν γλυπτό σε, σχήμα σταυρού!

Αντίθετα από τον κανόνα που θέλει τα κτίρια να έχουν διευρυμένη βάση, ο πύργος Μπελβεντίερ (Belvedere Tower), στην πόλη Ίλβερσουμ (Hilversum), στην Ολλανδία, έχει τελείως «ανάποδο» σχεδιασμό. Είναι στενός κάτω και «απλώνεται» όσο ανεβαίνουν οι όροφοι!

Ο πύργος-γλυπτό σχεδιάστηκε από το ολλανδικό στούντιο René van Zuuk Architekten και σηματοδοτεί την αποκορύφωση μιας αρχιτεκτονικής σειράς με μεταμοντέρνες πολυκατοικίας, οι οποίες χτίστηκαν στην ίδια περιοχή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λόγω της θέσης του πύργου, ο δήμος επιθυμούσε την κατασκευή ενός κτιρίου που θα ήταν σαν γλυπτό και θα ξεχώριζε στην περιοχή, καθώς είναι ορατός από όλες τις πλευρές.

Για να επιτευχθεί μια σαφής συμμετρία ο πύργος έχει τριγωνικό σχήμα, το οποίο παραπέμπει σε έναν τρισδιάστατο σταυρό. Ο χώρος που καταλαμβάνει είναι ελάχιστος, όχι μεγαλύτερος από 450 τετραγωνικά μέτρα, σχεδόν το 15% του οικοπέδου.

Αντίθετα το κτίριο αυξάνεται κατακόρυφα, με τους άνω ορόφους να προεξέχουν από τον κεντρικό πυρήνα, μεγιστοποιώντας έτσι τον χρησιμοποιούμενο χώρο.

Δομικά, το πρόβολο επιτυγχάνεται με την εξισορρόπηση της μάζας του κτιρίου, εξίσου και στις δύο πλευρές του κεντρικού πυρήνα, ενώ από αυτή τη συμμετρική δομή προκύπτει το σχέδιο του πύργου.

Η διασταυρούμενη διάταξη κάνει το σχέδιο των ορόφων απίστευτα ευέλικτο, με αποτέλεσμα κανένα από τα 55 διαμερίσματα του πύργου δεν είναι απόλυτα ίδιο με τα άλλα!

Πηγή: Designboom / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.