ΖΩΗ

Εδώ ξεκινά η εκπαίδευση των αστροναυτών!

Είναι η πρώτη δοκιμασία για όσους θέλουν να πάνε στο Διάστημα!

Το τεστ επιλογής των αστροναυτών δεν γίνεται σε κάποια έρημο ή σε χώρους με μηχανήματα που δημιουργούν συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Αλλά μέσα σε σκοτεινές και στενές σπηλιές.

Τις συνθήκες από την εκπαίδευση του έχει συμπεριλάβει στο βιβλίο του με τον τίτλο «The Astronaut Selection Test Book», ο Τιμ Πικ (Tim Peake), παρουσιάζοντας μια άλλη εικόνα από αυτήν που μας δίνουν οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Τα σπήλαια αυτά έχουν επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και στην εκπαίδευση μαζί με τον Peake, συμμετείχαν αστροναύτες από πέντε διαστημικούς οργανισμούς.

Το πρόγραμμα ήταν διάρκειας δύο εβδομάδων και προετοιμάζει τους διαστημικούς ταξιδιώτες να εργαστούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε πολυπολιτισμικές ομάδες και σε ένα περιβάλλον όπου η ασφάλεια είναι κρίσιμη.

Το μάθημα που προσφέρει αυτή η πρακτική εμπειρία στους αστροναύτες αφορά στην ηγεσία, την ομαδική εργασία, τη λήψη αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων.

Με πολλούς τρόπους, οι «σπηλαιοναύτες» λειτουργούν σε ένα πιο απομακρυσμένο και εχθρικό περιβάλλον από ό, τι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Άλλωστε, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι αστροναύτες στο Διάστημα μπορούν να επιστρέψουν στη Γη γρηγορότερα από ό, τι οι «σπηλαιοναύτες» στην επιφάνεια.

Η εκπαίδευση των σπηλαίων της ESA προετοιμάζει τους αστροναύτες να εργαστούν ως διεθνής ομάδα σε πραγματικές συνθήκες εξερεύνησης. Τα σπήλαια, τα οποία βρίσκονται στη Σαρδηνία, είναι απομονωμένα από τον έξω κόσμο.

Οι αστροναύτες πρέπει να συνηθίσουν τους περιορισμένους χώρους, την ελάχιστη ιδιωτικότητα, τις τεχνικές προκλήσεις, τον περιορισμένο εξοπλισμό και προμήθειες για υγιεινή και άνεση, όπως και στο Διάστημα.

Ακόμα, όταν βγουν από τις σπηλιές, οι μαθητευόμενοι αστροναύτες περνούν και μια περίοδο επιβίωσης στη θάλασσα μέσα σε μια σωσίβια λέμβο, υπό την εποπτεία της ακτοφυλακής και ενός ελικοπτέρου που τους παρακολουθεί.

Πηγή: Guardian / Photo Credit Vittorio Crobu-ESA / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.