ΖΩΗ

Βυρσοδεψεία 1.000 ετών!

Ακολουθούν και σήμερα την πανάρχαια διαδικασία!

Photo Credit Mike Prince

Τα δέρματα του Μαρόκου είναι από τα πλέον φημισμένα και ιδιαίτερα εκείνα τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία στο μεγαλύτερο και αρχαιότερο βυρσοδεψείο Τσουαρά (Chouara), στην πόλη Φεζ (Fez), το οποίο έχει, σχεδόν, χίλια χρόνια ζωής.

Η πόλη Fez είναι η τρίτη μεγαλύτερη στο Μαρόκο και ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα. Σήμερα, φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, μέσα στα παραδοσιακά σπίτια και στενά της, αλλά και αρκετά βυρσοδεψεία για την επεξεργασία των δερμάτων.

Το «Chouara Tinery», το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τα τρία βυρσοδεψεία στη Fez, βρίσκεται στη συνοικία της Μεδίνας (Medina) και χτίστηκε τον 11ο αιώνα.

Photo Credit Floor Jaspers-Gerritsma

Εκεί δεκάδες βυρσοδέψες τοποθετούν τα δέρματα τους μέσα σε πέτρινες γούρνες για να τα μαλακώσουν. Η πρώτη επεξεργασία αφορά των καθαρισμό των δερμάτων, τα οποία προέρχονται από αγελάδες,πρόβατα, κατσίκια και καμήλες.

Ο καθαρισμός γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο του Μεσαίωνα χωρίς να χρησιμοποιούνται μηχανήματα. Βάζουν τα δέρματα μέσα στις γούρνες, τις οποίες έχουν γεμίσει με ένα περίεργο υγρό από ούρα αγελάδων, κουτσουλιές περιστεριών, νερό, αλάτι,  και άλλα ζωικά υγρά, όπου τα αφήνουν για δυο-τρεις ημέρες.

Παράλληλα, για να εξασφαλιστεί η απαλότητα του δέρματος, οι βυρσοδέψες τα πατούν για αρκετές ώρες. Αυτό καυστικό μείγμα καθαρίζει πλήρως τα δέρματα από τα υπολείμματα λίπους των ζώων, τρίχες και άλλες φυσικές ίνες.

Photo Credit Wojtek Ogrodowczyk

Στη συνέχεια τα περνούν από μια σειρά δεξαμενών, οι οποίες περιέχουν φυτικές βαφές, όπως λουλούδια παπαρούνας (κόκκινο), λουλάκι (μπλε), χένα (πορτοκαλί), ξύλο κέδρου (καφέ), μέντα (πράσινο) και σαφράν (κίτρινο).

Άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη βαφή περιλαμβάνουν σκόνη ροδιού, η οποία τρίβεται στα δέρματα για να τα μετατρέψει σε κίτρινα, και ελαιόλαδο, το οποίο θα τα κάνει λαμπερά.

Όταν η επεξεργασία τελειώσει, τα δέρματα στεγνώνουν στον ήλιο και πωλούνται σε τεχνίτες που θα κατασκευάσουν ρούχα, τις περίφημες μαροκινές παντόφλες, καθώς και πορτοφόλια, τσάντες, έπιπλα και άλλα δερμάτινα αξεσουάρ.

Η διαδικασία επεξεργασίας των δερμάτων είναι εντυπωσιακή και τα βυρσοδεψεία αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, με τους τουρίστες να ανεβαίνουν στις γύρω ταράτσες, ώστε να έχουν την καλύτερη θέα για τις φωτογραφίες τους.

Photo Credit Wojtek Ogrodowczyk

Photo Credit Floor Jaspers-Gerritsma

Photo Credit mksfca

Photo Credit Ross Thomson

Photo Credit yellow magpie

Photo Credit Reinhardt König

Photo Credit Reinhardt König

Photo Credit Henry Zbyszynski

Photo Credit Henrik Berger Jørgensen

Photo Credit lalo Fuentes

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.