ΕΡΕΥΝΑ

Ιστός αράχνης 5 φορές πιο ισχυρός από χάλυβα!

Τα εντυπωσιακά στοιχεία μιας έρευνας!

Πέντε φορές πιο ισχυρός από τον χάλυβα είναι ο ιστός της καφέ μοναχικής αράχνης (Brown Recluse Spider) με το επιστημονικό όνομα Loxosceles reclusa, όπως διαπίστωσαν ερευνητές, οι οποίοι εξεπλάγησαν από την αιτία που συμβαίνει αυτό.

Σύμφωνα με αναλύσεις που έκαναν με τη  βοήθεια και ισχυρού μικροσκοπίου, διαπιστώθηκε ότι κάθε κλώνος του ιστού της αποτελείται από χιλιάδες νανοδομητές ή νανοΐνες.

Photo Credit Stephen Salpukas

Κάθε μία από αυτές τις λεπτές νανοϊνες αποτελούνται από πρωτεΐνες και έχουν διάμετρο μικρότερη από ένα εκατομμυριοστό της ίντσας (2,54 εκατοστά), και είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορές λεπτότερη από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας, λένε οι επιστήμονες από το κολέγιο «William και Mary» στη Βιρτζίνια., οι οποίοι έκαναν την έρευνα.

Αυτό το στοιχείο των «χαλαρών τμημάτων» τα οποία ενώνονται σαν δομικά υλικά, κάνει τον ιστό τόσο ισχυρό, ενώ παράλληλα οι ίνες του είναι επίπεδες και όχι κυλινδρικές, δημιουργώντας μεγαλύτερη αντοχή.

Photo Credit Annieb81

Μετά από αυτή την ανακάλυψη η ομάδα επιδιώκει  να αναπτύξει ένα δομικό μοντέλο βασισμένο στα ευρήματά της έρευνας, τα οποία θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν στην κατασκευή συνθετικών υλικών με βάση τις αρχές του μαύρου, εξαιρετικά λεπτού και επίπεδου ιστού της καφέ αράχνης.

Έχουν ήδη διεξαχθεί πολλές έρευνες για τη δημιουργία τεχνητού «μεταξιού αράχνης» – από την κατασκευή κράνους για ποδηλάτες έως φάρμακο για πληγές – και η τελευταία έρευνα εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για το σχεδιασμό άλλων ανθεκτικών υλικών.

Τα στοιχεία της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ACS Macro Letters.

Πηγή: Science Alert / Πρώτη εικόνα Unsplash /  Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.