ΖΩΗ

Ο πανύψηλος πύργος φάντασμα!

Δεσπόζει στο κέντρο της Μπανγκόκ!


Photo Credit neajjean

Το Σάθορν Γιουνίκ Τάουερ (Sathorn Unique Tower) είναι ένας ημιτελής πύργος στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, ο οποίος συνοδεύεται από θρύλους σχετικά με την αιτία της εγκατάλειψης του.

Μερικοί ντόπιοι λένε ότι είναι στοιχειωμένος, γιατί έχει χτιστεί πάνω σε ένα παλιό νεκροταφείο, ενώ άλλοι προσθέτουν ότι το έδαφος στο σημείο εκείνο είναι ασταθές.

Όμως, ό,τι και να λένε οι κάτοικοι της περιοχής, ο πύργος αυτός έφερε μεγάλη ταλαιπωρία και προβλήματα στον αρχιτέκτονα που τον σχεδίασε, και είναι συνιδιοκτήτης του, τον Ραγκσάν Τορσουάν (Rangsan Torsuwan).

Photo Credit Alexander Blecher

Ο πύργος ήταν σχεδιασμένος για να γίνει πολυκατοικία με 49 ορόφους και 600 διαμερίσματα πολυτελείας, με ύψος που φτάνει 180 μέτρα.

Όμως, η κατασκευή του κτιρίου σταμάτησε κατά τη διάρκεια της ασιατικής χρηματοοικονομικής κρίσης του 1997, όταν ήταν ήδη περίπου έτοιμη κατά το 80%.

Το έργο ξεκίνησε το 1990 και ανήκε στην Sathorn Unique Co. Ltd. Το 1993, σε μια αμφιλεγόμενη υπόθεση, συνελήφθη ο Rangsan κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία. Το 2008 κρίθηκε ένοχος, αλλά αργότερα αθωώθηκε από το Εφετείο, το 2010.

Photo Credit Alexander Blecher

Ωστόσο, η υπόθεση διατάραξε την ικανότητα του Rangsan να εξασφαλίσει οικονομική υποστήριξη για τα έργα του και η κατασκευή του Sathorn Unique είχε καθυστερήσει λόγω έλλειψης πόρων.

Όταν η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε το 1997 την αγορά ακινήτων της Μπανγκόκ, κατέρρευσαν και οι εταιρείες χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να μείνουν ημιτελή τα κτίρια. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι ξεπερνούσαν το 300!

Τα περισσότερα από αυτά έχουν ολοκληρωθεί, όταν ανέκαμψε η οικονομία, αλλά ο Sathorn Unique παραμένει μεταξύ των ημιτελών «πύργων φαντασμάτων» της Μπανγκόκ παρά τις διαπραγματεύσεις και τις προσπάθειες αναχρηματοδότησης του έργου το 2004.

Photo Credit Alexander Blecher

Το κτίριο, καταλαμβάνει έκταση 3.200 τετραγωνικών μέτρων και έχει έντονα αρχαιοελληνικά στοιχεία, όπως κίονες στην οροφή και στις βεράντες.

Σήμερα, θεωρείται διάσημος προορισμός αστικής εξερεύνησης από τουρίστες οι οποίοι το επισκέπτονται από όλο τον κόσμο και γυρίζουν βίντεο με παράτολμες ενέργειες, σκαρφαλώνοντας ή τρέχοντας στην άκρη της ταράτσας του πύργου.

Παρά το γεγονός ότι επίσημα δεν επιτρέπεται η είσοδος, η πρόσβαση επιτυγχάνεται με τη δωροδοκία των φρουρών ασφαλείας των εγκαταστάσεων, όπως λένε οι άνθρωποι οι οποίοι τον έχουν επισκεφθεί.

Photo Credit Alexander Blecher

Photo Credit Alexander Blecher

Photo Credit Alexander Blecher

Photo Credit Alexander Blecher

Photo Credit Wikimedia Commons

Πηγή: Wikipedia / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.