ΤΟΠΟΙ

Το νησί των πολικών αρκούδων και των μαμούθ!

Είναι από τα πιο απομονωμένα στη Ρωσία.

Το νησί Βράνγκελ (Wrangel) βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό, ανάμεσα στην Θάλασσα Τσούκτσι και στην Ανατολική Σιβηρική Θάλασσα. Όμως, παρά το σκληρό του κλίμα αλλά και χάρη σ’ αυτό, το νησί εξακολουθεί να είναι μια μοναδική όαση άγριας ζωής.

Διαθέτει βιολογική ποικιλία που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στα αρκτικά νησιωτικά εδάφη. Στο νησί αυτό συναντάται ο μεγαλύτερος αριθμός πολικών αρκούδων στην Γη, ενώ είναι γεμάτο από χαυλιόδοντες των μαλλιαρών μαμούθ, τα οποία ζούσαν εκεί πριν από τουλάχιστον 6.000 χρόνια!

Φιλοξενεί επίσης τον μεγαλύτερο πληθυσμό θαλασσίων ίππων παγκοσμίως, και παράλληλα είναι ο μοναδικός αναπαραγωγικός βιότοπος της λευκής χήνας. Υπάρχουν, επίσης, αρκτικές αλεπούδες, φώκιες, βοοειδή, και πολλά είδη πουλιών.

Αλλά το πιο άφθονο είδος είναι η πολική αρκούδα. Υπάρχουν τόσες πολλές, ώστε στα παράθυρα των λιγοστών ξύλινων σπιτιών έχουν τοποθετηθεί μεταλλικές λόγχες για να αποφευχθεί η επίθεση αρκούδων.

Οι πολικές αρκούδες φτάνουν εκεί κάθε καλοκαίρι όταν λιώνουν οι πάγοι για να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους πριν φτάσει ο χειμώνας και είναι δύσκολη η επιβίωση τους αν είναι απροετοίμαστα.

Στην πραγματικότητα είναι ζώα τα οποία αγαπούν το χιόνι και το νερό, με το προτιμώμενο περιβάλλον τους να είναι ο πάγος που καλύπτει τη θάλασσα. Ζουν συνήθως στις άκρες του έτσι ώστε να μπορούν να κυνηγούν φώκιες και μεγάλα ψάρια.

Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, η αλλαγή του κλίματος έχει αναγκάσει τις αρκούδες να ξοδεύουν όλο και περισσότερο χρόνο στη γη, επειδή ο πάγος τώρα λιώνει νωρίτερα και παγώνει αργότερα, επιμηκύνοντας την χρονική περίοδο χωρίς αυτόν.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα 20 χρόνια, οι πολικές αρκούδες περνούν, κατά μέσο όρο, ένα μήνα περισσότερο στο νησί Wrangel, ενώ αυξάνεται συνεχώς και ο αριθμός αυτών που φτάνουν εκεί.

Το 2017, οι ερευνητές μέτρησαν 589 αρκούδες στο νησί, αριθμός  «ασυνήθιστα υψηλότερος» από τον προηγούμενο μέσο όρο των 200-300 ατόμων.

Το μαλλιαρό μαμούθ εξαφανίστηκε όταν έλιωσαν οι παγετώνες και η γη έγινε πιο ζεστή και εχθρική απέναντι του, αλλά και εξαιτίας του κυνηγιού από τους ανθρώπους.

Απομονωμένοι πληθυσμοί επιβίωσαν σε απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη, όπως το νησί Wrangel, όπου τα μαμούθ αναπτύχθηκαν μόλις πριν από 4.000 χρόνια.

Ενδεχομένως τις τελευταίες εκατοντάδες χρόνια της ύπαρξής του, το ζώο συνυπήρχε με τους ανθρώπους, δεδομένου ότι ο άνθρακας που εντοπίσθηκε προέρχεται από τα διάφορα εργαλεία που άφησαν πίσω τους προϊστορικοί άνθρωποι.

Είναι επίσης πιθανό ότι το κυνήγι να οδήγησε στην εξαφάνιση και των τελευταίων μαμούθ. Σήμερα το νησί είναι γεμάτο με υπολείμματα τους, όπως οι χαυλιόδοντες και κομμάτια των οστών τους.

Σε αντίθεση με τον Καναδά και τις ΗΠΑ, οι πολικές αρκούδες προστατεύονται στη Ρωσία. Η Σοβιετική Ένωση απαγόρευσε το κυνήγι τους το 1956, αλλά μετά την πτώση του καθεστώτος, δεν υπήρχαν αρκετοί νόμοι και η λαθροθηρία εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα.

Τα τελευταία χρόνια, οι πολικές αρκούδες έχουν αρχίσει να πλησιάζουν τα παράκτια χωριά λόγω της συρρίκνωσης του πάγου της θάλασσας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων και αυξάνοντας τις πιθανότητες παράνομης θήρας.

Το 1976, η Σοβιετική Ένωση κήρυξε το νησί Wrangel και τα κοντινά νησιά Χέραλντ (Herald Islands), μαζί με τα γύρω ύδατα ως κρατικό φυσικό αποθετήριο.

Το 2004 η περιοχή χαρακτηρίσθηκε παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO και είναι μία από τις πέντε που βρίσκονται μέσα στον κύκλο της Αρκτικής και η μόνη καταχωρημένη για τις θαλάσσιες αξίες της.

Το νησί Wrangel δεν έχει μόνιμο πληθυσμό, αλλά εδώ διαμένουν 6 ή 7 φύλακες οι οποίοι εκτελούν διάφορα καθήκοντα, όπως η παρακολούθηση της άγριας φύσης, η συντήρηση των αγροτικών καλυβιών και η συνεργασία με επιστημονικές ομάδες, ερευνητές ή τουριστικές ομάδες που επισκέπτονται το νησί.

Οι φύλακες ζουν σε δυο καλύβες με παράθυρα προστατευμένα από αιχμηρές μεταλλικές λόγχες για την αποτροπή επιθέσεων πολικής αρκούδας. Απαγορεύεται να έχουν όπλα, αλλά αυτοί είναι οπλισμένοι και έχουν σπρέι πιπεριού.

Οι εγκαταστάσεις στο νησί είναι πρωτόγονες, ενώ η επικοινωνία με τον έξω κόσμο γίνεται μέσω ασυρμάτου, όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Η ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται από γεννήτριες ντίζελ, αλλά η παροχή καυσίμων δεν είναι πάντοτε εγγυημένη.

Σήμερα, το νησί Wrangel είναι ένα από τα λιγότερο επισκέψιμα και πιο περιορισμένα φυσικά καταφύγια στον κόσμο. Οι τουρίστες χρειάζονται ειδική άδεια από τις ρωσικές αρχές, κάτι που κάποιοι λένε ότι είναι μια μάλλον δύσκολη διαδικασία.

Πηγή: Amusing Planet / Photo Credit Sergey Dolya / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.