ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Το καλύτερο νέο κτίριο του κόσμου!

Είναι εστία μαθητών στη Βραζιλία.

Το Children Village, όπως λέγεται, είναι ένας ξύλινος ξενώνας που βρίσκεται στην άκρη ενός τροπικού δάσους στη βόρεια Βραζιλία και προσφέρει διαμονή για πάνω από 500 παιδιά ηλικίας μεταξύ 13 και 18 ετών.

Το Παιδικό Χωριό επιλέχθηκε από μια μακρά λίστα 62 σχεδίων προκειμένου να πάρει το περίφημο Διεθνές Βραβείο RIBA (Royal Institute of British Architects) για το 2018, το οποίο απονέμει το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων.

Σχεδιάστηκε από τον Γκουστάβο Ουτράδο (Gustavo Utrabo) και τον Πέτρο Ντούσενες (Petro Duschenes) από την εταιρεία Aleph Zero, και καταλαμβάνει έκταση 25.000 τετραγωνικών μέτρων. Οι πιο πολλοί μαθητές προέρχονται από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Το βραβείο δεν απονέμεται στις πιο φανταστικές ή ακριβές κατασκευές, αλλά σε ένα έργο που οι κριτές της RIBA εξετάζουν τη λειτουργική σχεδίαση, την αρχιτεκτονική προοπτική, καθώς και την επίτευξη σοβαρών κοινωνικών επιπτώσεων.

Το Children Village ικανοποιεί σίγουρα και τα τρία κριτήρια. Το όμορφο ξύλινο συγκρότημα είναι χωρισμένο σε δύο όμοια μέρη, το ένα για τα κορίτσια και το άλλο για τα αγόρια.

Οι κατοικίες είναι διατεταγμένες γύρω από μεγάλες αυλές στο επίπεδο του εδάφους, ενώ ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους όπως γωνιές ανάγνωσης, αίθουσες τηλεόρασης, μπαλκόνια και αιώρες.

Τα δωμάτια φιλοξενούν έξι παιδιά και κάθε ένα από αυτά έχει δική του τουαλέτα, ντους και πλυντήριο.

Εντυπωσιακό είναι ότι παρά το τροπικό τοπικό κλίμα, το οποίο μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασίες περίπου 45 βαθμών Κελσίου το καλοκαίρι, το Children Village εξασφαλίζει δροσιά στο εσωτερικό χωρίς κλιματισμό.

Αυτό επιτυγχάνεται με μια τεράστια  θολωτή στέγη, η οποία προσφέρει πολλή σκιά. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιήθηκαν μεγάλα τούβλα που επιλέχτηκαν για τις εξαιρετικές θερμικές τους ιδιότητες.

Ξύλινες σχάρες χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του εξαερισμού, ενώ παράλληλα το νερό της βροχής επαναχρησιμοποιείται για την άρδευση του κήπου.

Πηγή: New Atlas / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.