ΕΡΕΥΝΑ

Να τι έχουμε στείλει στους εξωγήινους!

Εκατοντάδες απίστευτα μηνύματα  και αντικείμενα!

Εικόνα NASA

Από διαφημίσεις, μέχρι ένα επεισόδιο του Star Trek και ένα τραγούδι των Μπιτλς, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένας νέος κατάλογος με τα μηνύματα που αποστέλλει η Γη στο Διάστημα, με την ελπίδα ότι ακούει κάποιος εκεί έξω!

Μετά το μήνυμα του Arecibo του 1974, το οποίο περιγράφει τις επιστημονικές έννοιες που κυμαίνονται από τα χημικά στοιχεία έως το DNA και τους αριθμούς ένα έως δέκα, υπάρχουν 501 μηνύματα που έχουν φύγει από διάφορους οργανισμούς και φορείς, με αποδέκτες τους εξωγήινους πολιτισμούς.

Οι ερευνητές έχουν εδώ και καιρό μια αόριστη αίσθηση της πληροφορίας που απελευθερώνεται στο σύμπαν ως μέσο επικοινωνίας των ανθρώπων με τους εξωγήινους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό Αστροβιολογίας (International Journal of Astrobiology) αντιπροσωπεύει την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή κάθε πολιτισμικού τεχνουργήματος και μηνύματος που μεταδίδεται στο Διάστημα.

Δημιουργός του καταλόγου είναι ο Πολ Ε. Κουάστ (Paul E. Quast), διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Beyond the Earth. Όπως εξηγεί, τα διάφορα στοιχεία αποτελούν τόσο ένα «κυμαινόμενο, τεχνητό πεδίο έξυπνης σχεδίασης που εκπέμπεται προς τα έξω από τον πλανήτη μας» όσο και «ουράνια κληρονομιά του πολιτισμού μας πέρα ​​από τα σύνορα της Γης».

Σύμφωνα με τη μελέτη, το αποδιοργανωμένο πλήθος πληροφοριών που επιπλέουν στο Διάστημα, θα μπορούσε να οδηγήσει την εξωγήινη νοημοσύνη να υιοθετήσει μια εικόνα σύγχυσης για τη Γη και τους κατοίκους της.

Είναι δυνατόν, για παράδειγμα, αυτά τα στοιχεία να παρουσιάζουν μια ερμηνεία του κόσμου που δεν έχει πολιτιστικά και ιδεολογικά διαφορετικές απόψεις.

Εικόνα NASA

Ταυτόχρονα, τα μηνύματα που προσφέρονται από διαφορετικές πηγές, θα μπορούσαν να είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους, αφήνοντας στους εξωγήινους μια αντιφατική αντίληψη της ανθρωπότητας.

Η κεντρική βάση δεδομένων μπορεί να μην αποκλείει την εμφάνιση τέτοιων εμποδίων, αλλά παρέχει στους επιστήμονες μια πιο πλήρη εικόνα, την οποία οι άνθρωποι ελπίζουν να παρουσιάσουν στους εξωγήινους.

Οι μεταδόσεις περιλαμβάνουν τα πάντα από τις «αιώνιες βιβλιοθήκες» που είναι υπεύθυνες για την αποθήκευση πληροφοριών από τη Γη στην τέχνη, τις επίσημες, πρωτοβουλίες πολιτιστικής προβολής, τις άμεσες εκκλήσεις για εξωγήινη νοημοσύνη και συμβολικές χειρονομίες.

Ο ίδιος ο Quast πρωτοστάτησε σε ένα από τα πιο πρόσφατα έργα, καθώς το 2016 συνεργάστηκε με ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία για να δημιουργήσει ένα κομμάτι με τίτλο «Μια απλή απάντηση σε ένα στοιχειακό μήνυμα».

Το ουράνιο «μήνυμα σε μπουκάλι» ζήτησε από τους συμμετέχοντες να ασχοληθούν με το πώς οι σημερινές περιβαλλοντικές αλληλεπιδράσεις διαμορφώνουν το μέλλον της Γης και στέλνουν τις απαντήσεις τους στον Πολικό Αστέρα. Η εκτιμώμενη άφιξη του, είναι 434 χρόνια από την αναχώρηση.

Photo Credit asimpleresponse.org

Η «Απλή Απόκριση», όπως λέγεται, μοιράζεται πολλές ομοιότητες με ένα από τα πιο γνωστά αντικείμενα της λίστας, μια συλλογή εικόνων και ήχων ενσωματωμένων σε μια λεγόμενη «Χρυσή Εγγραφή» της NASA, που φέρει το δίδυμο διαστημόπλοιο Voyager 1 και 2.

Οι 115 αναλογικές εικόνες περιλαμβάνουν φωτογραφίες πλανητών, σκίτσα ανθρώπινων σωμάτων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ η ποικιλία των ήχων χαρακτηριζόταν από τραγούδια φαλαινών, χιμπατζήδες, χαιρετισμούς καταγεγραμμένους σε 55 γλώσσες και ένα μουσικό δείγμα 90 λεπτών.

Επίσης, τρία αγαλματίδια lego του Γαλιλαίου, του Δία και του Ιανού, τα οποία εστάλησαν στο Διάστημα με το διαστημόπλοιο Juno.

Όμως, ο κατάλογος περιλαμβάνει και άλλα αντικείμενα ή μεταδόσεις που έχουμε στείλει στο Διάστημα.

Μια 15λεπτη συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής, μια έκδοση του «Across the Universe» των Μπιτλς, συν ένα μήνυμα από τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ  που λέει « Στέλνω την αγάπη μου στους εξωγήινους», μια πρόσκληση για παρακολούθησης όπερας στη γλώσσα των Κλίνγκον (Klingon), από το Star Trek.

Ακόμα, μια συλλογή βίντεο από Ρουμάνες αθλήτριες το 2006, μια διαφήμιση των Doritos, μια εικόνα από ζυμαρικά ρύζι και τσάι, ένα βιβλίο που έγραψε ο πρώην πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, ακόμα και διαμάντια!

Τώρα, αν οι εξωγήινοι καταλάβουν κάτι, αυτό είναι δικό τους θέμα…

Πηγές: Atlas Obscura και Smithsonian / Επιμέλεια Snoppit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.