ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μυστηριώδη αναχώματα που είναι ορατά από το Διάστημα!

Τα έφτιαξαν τερμίτες και έχουν την ίδια ηλικία με τις πυραμίδες της Αιγύπτου!

Μία από τις μεγαλύτερες και πιο περίεργες κατασκευές στη Γη είναι σχεδόν εντελώς κρυμμένη από τον κόσμο. Πρόκειται για εκατομμύρια αναχώματα, τα οποία έχουν όγκο ίσο με την πυραμίδα της Γκίζας!

Οι επιστήμονες τα υπολογίζουν σε 200 εκατομμύρια, τα οποία καλύπτουν μια έκταση ίση με αυτήν της Μεγάλης Βρετανίας, σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στη βορειοανατολική Βραζιλία.

Αυτό το τεράστιο συγκρότημα των διασκορπισμένων αναχωμάτων υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε με την ανασκαφή από τους τερμίτες 10 κυβικών χιλιομέτρων εδάφους!

Ο βιολόγος Ρόι Φαντς (Roy Funch) από την Πανεπιστημιακή Σχολή της Βραζιλίας Estadual de Feira de Santana παρατήρησε για πρώτη φορά τα μυστηριώδη αναχώματα στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

«Κάποιοι ντόπιοι πίστευαν ότι σχηματίστηκαν από τερμίτες ή άλλα μυρμήγκια. Αλλά για τους περισσότερους ήταν φυσικοί, θεϊκοί σχηματισμοί», δήλωσε ο Funch, ο οποίος γνωστοποίησε στην επιστημονική κοινότητα την ύπαρξη τους.

Όπως εκτιμά, το 2015, υπήρχαν περίπου 90 εκατομμύρια αναχώματα, τα οποία είχαν τον όγκο περίπου 900 μεγάλων πυραμίδων της Γκίζας.

Από τότε, η εκτίμηση αναθεωρήθηκε μόνο προς τα πάνω. Οι νέες έρευνες του Funch και των συναδέλφων ερευνητών δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 200 εκατομμύρια αναχώματα, τα οποία ισοδυναμούν με περίπου 4.000 μεγάλες πυραμίδες σε όγκο, και είναι ηλικίας περίπου 4.000 ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αναχώματα δημιούργησαν οι τερμίτες του είδους Syntermes dirus, και έχουν ύψος περίπου 2,5 μέτρα και πλάτος 9 μέτρα. Είναι ομοιόμορφα κατασκευασμένα και διασκορπισμένα με ίσες αποστάσεις το ένα από το άλλο.

«Αυτά τα αναχώματα σχηματίστηκαν από ένα μοναδικό είδος τερμιτών οι οποίοι ανέσκαψαν ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων για να τους επιτρέψει να έχουν πρόσβαση στα νεκρά φύλλα απευθείας από το δάσος», δήλωσε ο Στίβεν Μάρτιν (Stephen Martin), πρόεδρος της Κοινωνικής Εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, που συμμετείχε στη μελέτη.

Τα δείγματα εδάφους που έχουν ληφθεί από μερικά αναχώματα αποκαλύπτουν ότι είχαν δημιουργηθεί μεταξύ 690 έως 3.820 χρόνια πριν, καθιστώντας τα περίπου τόσο παλιά όσο οι παλαιότεροι γνωστοί τερμίτες στην Αφρική.

Τα ευρήματα αναφέρονται στο Current Biology.

Πηγή:Science Alert / Photo Credit Roy Funch – Stephen Martin / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.