ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το τεράστιο λουλούδι με την απωθητική μυρωδιά!

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο!

Photo Credit Steve Cornish

Το Ραφλέσια (Rafflesia) είναι ένα γένος παρασιτικών φυτών, με διάμετρο που ξεπερνά το ένα μέτρο και το βάρος του φτάνει μέχρι τα 10 κιλά!

Υπάρχουν περίπου 28 είδη από αυτό το λουλούδι που υπάρχει σε τροπικά δάση και αμπέλια σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, όπως οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και η Ινδονησία, όπου θεωρείται και εθνικό φυτό.

Photo Credit Klaus Polak

Πήρε το όνομα του από τον Τόμας Στάμφορντ Ράφλες (Thomas Stamford Raffles), ο οποίος το εντόπισε σε τροπικό δάσος της Σουμάτρας, το 1818.

Ωστόσο, ο Raffles «έκλεψε» τη δόξα από τον Γάλλο βοτανολόγο Λουί Ντεσάμπ (Louis Deschamps), ο οποίος είχε κρατήσει σημειώσεις και είχε σχεδιάσει το λουλούδι μεταξύ 1791 και 1794.

Photo Credit Shaiful Azman Bin Abdul Rahim

Όμως, τα ντοκουμέντα του κατασχέθηκαν από τους Βρετανούς το 1803, και δεν ήταν διαθέσιμα στη δυτική επιστήμη μέχρι το 1861.

Το Rafflesia θεωρείται το μεγαλύτερο μεμονωμένο λουλούδι στον κόσμο, αφού και στο πιο μικρό του είδους, τα δερμάτινα πέταλα του φτάνουν τα 80 εκατοστά.

Photo Credit shankar s.

Το άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό τους, είναι η μυρωδιά που έχουν. Μοιάζει με σάπιο κρέας και για το λόγο αυτό το λένε «λουλούδι πτώματος» ή «λουλούδι κρέατος».

Photo Credi Retdart

Αυτή η άσχημη οσμή, όμως, βοηθά στην αναπαραγωγή τους, καθώς προσελκύει έντομα όπως οι μύγες, οι οποίες μεταφέρουν γύρη από αρσενικά σε θηλυκά λουλούδια.

Photo Credit shankar s.

Λόγω της ανεπαρκούς ποσότητας και της μικρής διάρκειας ζωής υπάρχει έντονη ανησυχία για αυτά τα φυτά. Μάλιστα, ένα από τα λίγα «φυσικά ιερά» του λουλουδιού, το τροπικό δάσος της Μαλαισίας, χάνεται από την υλοτομία και εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εξαφανίζονται κάθε χρόνο.

Photo Credit Benny Weyara Diendasaputra

Η υπερβολική απώλεια ενδιαιτημάτων είναι η κύρια αγωνία σχετικά με το μέλλον αυτών των παράξενων λουλουδιών. Ωστόσο, βοτανολόγοι στο Βόρνεο πέτυχαν την τεχνητή αναγέννηση του, δίνοντας ελπίδα για το μέλλον τους.

Πηγή: Charismatic Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.