ΤΟΠΟΙ

Ο «κήπος της Εδέμ» στο Μαρόκο!

Χρειάστηκαν 40 χρόνια, για να δημιουργηθεί!

Photo Credit Viault

Στο Μαρακές ο Γάλλος καλλιτέχνης Ζακ Μαζορέλ (Jacques Majorelle) ήθελε να δημιουργήσει τον δικό του κήπο της Εδέμ, αγοράζοντας μια έκταση στην οποία φύτεψε 135 είδη φυτών και έχτισε πολύχρωμα κτίρια.

Ο Jacques Majorelle (1886-1962) ήταν ο γιος του διάσημου σχεδιαστή επίπλων της Αρτ Νουβό, Λουί Μαζορέλ (Louis Majorelle) και ήταν ένας άνθρωπος με πολλά ταλέντα και ενδιαφέροντα, με κύριο τη ζωγραφική.

Ο Majorelle έφτασε στο Μαρόκο το 1917, πρώτα στην Καζαμπλάνκα και στη συνέχεια στο Μαρακές. Ερωτεύτηκε με την πολύχρωμη πόλη και το 1923 αγόρασε ένα οικόπεδο κοντά σε ένα φοινικόδασος.

Photo Credit Bjørn Christian Tørrissen

Καθώς καθιερώθηκε ως ζωγράφος, είχε τη δυνατότητα να αναπτύσσει και να επεκτείνει την περιουσία του. Ο ίδιος έχτισε ένα σπίτι στο μαυριτανικό στυλ και ένα κτίριο σε στιλ Βερβέρων με έναν ψηλό πύργο.

Το 1931, ο Majorelle ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Πολ Σινουάρ (Paul Sinoir) να σχεδιάσει και να χτίσει μια κυβιστική βίλα κοντά στο πρώτο του σπίτι. Χρησιμοποίησε το ισόγειο ως εργαστήριο του και το δεύτερο όροφο ως το στούντιο του.

Παράλληλα, άρχισε να ασχολείται και με το πάθος του για τα λουλούδια, καθώς ήταν ερασιτέχνης βοτανολόγος.

Photo Credit Viault

Για σχεδόν 40 χρόνια, καλλιέργησε προσεκτικά 135 είδη φυτών από τις πέντε ηπείρους, μετατρέποντας τον χώρο σε ένα μαγευτικό κήπο που είχε το όνομα του (Jardin Majorelle), με κάκτους, γιούκα, γιασεμί, μπουκαμβίλιες, φοίνικες, μπανανιές, λευκά νούφαρα, μπαμπού και πολλά άλλα.

Χρησιμοποίησε επίσης το δικό του χρώμα για να ζωγραφίσει τα κτίρια γύρω από την ιδιοκτησία, ένα έντονο μπλε που σηματοδότησε το χρώμα «Majorelle Blue».

Photo Credit Alexander Leisser

Ο κήπος έγινε ακριβό πάθος για το Majorelle, ένα γεγονός που δεν έκρυβε. «Αυτός ο κήπος είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, στο οποίο δίνω τον εαυτό μου εξ ολοκλήρου. Εδώ θα περάσω τα τελευταία μου χρόνια και θα πέσω, εξαντλημένος, κάτω από τα κλαδιά του, αφού του έδωσα όλη μου την αγάπη».

Το 1947, αποφάσισε να το ανοίξει τον κήπο στο κοινό για βοήθεια στα έξοδα συντήρησης. Λίγο αργότερα, τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά. Το 1956 χώρισε και μαζί με το διαζύγιο υποχρεώθηκε να χωρίσει και το ακίνητο.

Photo Credit Viault

Στη συνέχεια υπέστη ένα σοβαρό αυτοκινητικό ατύχημα, το οποίο οδήγησε στον ακρωτηριασμό του αριστερού ποδιού του. Οι εργασίες στον κήπο τον είχαν εξαντλήσει οικονομικά του και αναγκάστηκε να πουλήσει όσα ήταν δικά του.

Με τα χρήματα που πήρε πήγε στο Παρίσι για θεραπεία, όπου πέθανε από επιπλοκές των τραυμάτων του στις 14 Οκτωβρίου 1962. Ο Jardin Majorelle εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Photo Credit Dafydd Vaughan

Αλλά τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Jacques Majorelle, η ελπίδα έφθασε στο σχήμα του Γάλλου σχεδιαστή Ιβ Σεν Λοράν (Yves Saint-Laurent) και του φίλου Πιέρ Μπερζέ (Pierre Bergé).

Ανακάλυψαν τον κήπο του Majorelle το 1966 και αμέσως τον ερωτεύτηκαν. Το 1980, όταν άκουσαν ότι θα κατεδαφιζόταν για να γίνει ξενοδοχειακό συγκρότημα, τον αγόρασαν αμέσως και έθεσαν ως στόχο την αποκατάστασή του.

Photo Credit Anthony Tong Lee

Προσελκύοντας το αρχικό όραμα του Jacques Majorelle, ο Σεν Λοράν και ο Μπερζέ έκαναν ένα έργο που όχι μόνο αναβίωσε τον κήπο, αλλά τον επέκτεινε. Εγκαταστάθηκαν αυτόματα συστήματα άρδευσης, δημιουργήθηκε μια ομάδα 20 κηπουρών και ο αριθμός των φυτών αυξήθηκε από 135 σε 300.

Ο Σεν Λοράν πέθανε το 2008, και η τέφρα του σκορπίστηκε στον κήπο. Δύο χρόνια αργότερα, ο δρόμος μπροστά από τον Jardin Majorelle πήρε το όνομα του διάσημου σχεδιαστή.

Photo Credit Luc Viatour

Photo Credit Luc Viatour

Photo Credit Anna & Michal

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.