ΕΡΕΥΝΑ

Το πρώτο μήνυμα που στείλαμε στους εξωγήινους!

Και ακόμα δεν έχουμε απάντηση!

Στις 16 Νοεμβρίου του 1974, στη διάρκεια των εγκαινίων του παρατηρητήριου του Αρεσίμπο, στο Πουέρτο Ρικο, η ανθρωπότητα έστειλε ένα μήνυμα προς εξωγήινους πολιτισμούς, με στοιχεία που αφορούν τον άνθρωπο και τον πλανήτη Γη.

Το «Μήνυμα του Αρεσίμπο», όπως λέγεται, είναι δημιούργημα των αστρονόμων και αστροφυσικών Φρανκ Ντρέηκ και Καρλ Σάγκαν, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πετύχουν κάτι που θα μπορούσε να αποκωδικοποιηθεί -όπως πίστευαν- από εξωγήινους.

Το μήνυμα έχει επιχρωματισμένη οπτική μορφή, ώστε να είναι σαφής η διάκριση μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του. Ωστόσο, αυτό που στάλθηκε στο Διάστημα, δεν περιείχε πληροφορίες για χρώμα.

Η εκπομπή του μηνύματος έγινε μόνο μία φορά, με κατεύθυνση την περιοχή γνωστή ως «Σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλέους» σε απόσταση 25.000 ετών φωτός, από τη Γη.

Αποτελείται από 1.679 δυαδικά ψηφία (210 bytes), τα οποία μεταδόθηκαν σε συχνότητα 2.380 MHz με διαμόρφωση συχνότητας στα 10 Hz ισχύ εκπομπής 1.000 kW. Η συνολική εκπομπή διήρκησε λιγότερο από 3 λεπτά.

Η διάταξη του μηνύματος αποτελείται από 1.679 τετράγωνα τα οποία είναι κατανεμημένα σε 73 γραμμές και 23 στήλες και στην μη κωδικοποιημένη μορφή του αποτελείται από συμβολικές απεικονίσεις. Σε αυτό περιλαμβάνονται:

 

– Οι αριθμοί 1 έως 10 (λευκά τετράγωνα)
– Οι ατομικοί αριθμοί των στοιχείων του υδρογόνου, άνθρακα, αζώτου, οξυγόνου, και φωσφόρου. Τα στοιχεία αυτά είναι τα συστατικά στοιχεία του DNA (πορφυρά τετράγωνα)
-Οι μαθηματικοί τύποι για τα ζάχαρα και τις βάσεις στα νουκλεοτίδια του DNA (πράσινα τετράγωνα)
-Το σύνολο των νουκλεοτιδίων στο DNA, και αναπαράσταση της δομής του διπλού έλικα του DNA (λευκά και γαλανά)
-Γραφική απεικόνιση ανθρώπου, στις διαστάσεις (ύψος) ενός μέσου ανθρώπου, και ο ανθρώπινος πληθυσμός της Γης (ερυθρά, γαλανά/λευκά, και λευκά τετράγωνα)
-Γραφική απεικόνιση του Ηλιακού Συστήματος με ένδειξη από ποιο πλανήτη έρχεται το μήνυμα (κίτρινα)
-Γραφική απεικόνιση του παρατηρητηρίου του Αρεσίμπο και οι διαστάσεις της εκπέμπουσας ραδιοσυσκευής (πορφυρά, λευκά, και γαλανά)

Το μήνυμα το οποίο θα χρειαστεί περίπου 25.000 έτη έως ότου φτάσει στο «Σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλέους», και θα χρειαστούν άλλα 25.000 έτη αν υπάρξει απάντηση, αποτελεί μια συμβολική επίδειξη του τεχνολογικού επιπέδου του ανθρώπου, καθώς και μια πραγματική προσπάθεια επικοινωνίας με άλλον εξωγήινο πολιτισμό.

Πηγή: Wikipedia / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.