ΕΡΕΥΝΑ

Η βροχή που φέρνει τον θάνατο!

Μοναδικό φαινόμενο στην έρημο Ατακάμα της Χιλής!

Photo Credit Smcmurtrey

Στην πιο ξηρή και παλαιότερη έρημο του πλανήτη – έναν τόπο τόσο άγονο που χαρακτηρίζεται «κόλαση στη Γη» – τα πράγματα δεν λειτουργούν ακριβώς όπως γίνεται σε άλλα μέρη.

Για παράδειγμα το νερό, το οποίο θεωρείται παντού ευλογία και πηγή ζωής . Όμως στον πυρήνα της ερήμου Ατακάμα (Atacama), οι βροχές αποδείχτηκαν κατάρα που έφερε θάνατο, και εξαφάνισε τους ζωντανούς οργανισμούς οι οποίοι είχαν αναπτυχθεί…

Ο πυρήνας της Atacama θεωρείται ότι παρέμεινε σε σχεδόν μόνιμη ξηρασία για περίπου 15 εκατομμύρια χρόνια και δεν υπάρχουν στοιχεία για κάποια σημαντική βροχόπτωση τα τελευταία 500 χρόνια.

Photo Credit Carlos González-Silva

Αυτό άλλαξε απότομα πριν από λίγα χρόνια, όταν η έρημος γνώρισε εξαιρετικά σπάνια γεγονότα βροχής τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2015 και στη συνέχεια πάλι τον Ιούνιο του 2017.

Η μακρά ξηρασία είχε σπάσει και μαζί διαλύθηκαν και μορφές ζωής που είχαν εξελιχθεί για να υπομείνουν ένα υπεράγονο οικοσύστημα, και δεν μπορούσαν να χειριστούν την ξαφνική, θανατηφόρα για αυτές, εναλλακτική υγρή κατάσταση.

«Όταν οι βροχές ήρθαν στην Atacama, ελπίζαμε ότι θα φύτρωναν άνθη», λέει ο αστροβιολόγος Αλμπέρτο Φαϊρέν (Alberto Fairén) από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ (Cornell) και το Τσέντρο ντε Αστρολγκία (Centro de Astrobiología) της Ισπανίας.

Photo Credit Carlos González-Silva

«Αλλά μάθαμε το αντίθετο, καθώς διαπιστώσαμε ότι η βροχή στον πυρήνα της ερήμου προκάλεσε μαζική εξαφάνιση των περισσότερων ιθαγενών μικροβιακών ειδών, τα οποία είχαν αναπτυχθεί εκεί».

Πριν φτάσουν οι βροχές στην Atacama, δείγματα εδάφους που ελήφθησαν από την περιοχή Γιουνγκάι (Yungay) που βρίσκεται στον πυρήνα της, έδειξαν στοιχεία για την ύπαρξη 16 διαφορετικών μικροβιακών ειδών.

Λόγω των άνυδρων χαρακτηριστικών της, η περιοχή συχνά μελετάται ως είδος υποκατάστατου για τον Άρη, με το αφιλόξενο περιβάλλον της Atacama να είναι ένα από τα πλησιέστερα σε αναλογίες που έχουμε, για να διερευνήσουμε το πώς μπορεί να αναπτυχθεί ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη.

Photo Credit ESO/José Francisco Salgado

Μετά από τα γεγονότα που συνέβησαν με τη βροχή – τα οποία άφησαν αχνιστές δεξαμενές νερού σε ένα τοπίο που είχε μόνο σκόνη – η ανάλυση εδάφους έδειξε ότι ο πληθυσμός μικροβίων του Yungay είχε εξαφανιστεί σε ποσοστό περίπου 75 έως 87%!

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν για πρώτη φορά ότι η ξαφνική παροχή μεγάλων ποσοτήτων νερού σε μικροοργανισμούς – εξαιρετικά προσαρμοσμένους στη ξηρασία και μακριά από υγρά περιβάλλοντα – τους οδήγησε στον θάνατο από οσμωτικό σοκ», λέει ο Fairén.

Οσμωτικό σοκ συμβαίνει όταν οι ουσίες που διαλύονται στο υγρό γύρω από ένα κύτταρο αλλάζουν ξαφνικά στη συγκέντρωση, γεγονός το οποίο με τη σειρά του αλλάζει ταχύτατα για το πώς το νερό ρέει μέσω των μεμβρανών του κυττάρου, προκαλώντας οξύ στρες.

Photo Credit NASA

Πάντως, όσο ζοφερή ήταν αυτή η εξέλιξη για τα μικρόβια, άλλο τόσο θετικό αποτέλεσμα έφερε στους ερευνητές, παρέχοντας πολύτιμες νέες ιδέες για το πώς μπορεί να υπάρξει προσαρμογή και επιβίωση σε εξίσου άγονους εξωγήινους κόσμους.

«Η μελέτη μας στην Atacama δείχνει ότι η επανεμφάνιση υγρού νερού στον Άρη θα μπορούσε να συνέβαλε στην εξαφάνιση της ζωής του πλανήτη, εάν υπήρχε ποτέ, αντί να βοηθήσει στην άνθηση της»,  λέει ο Fairén,.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Scientific Reports.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.