ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς φαίνεται η Γη από το Διάστημα!

Εικόνες από τοπία που διαμορφώθηκαν με την ανθρώπινη παρέμβαση.

Το Daily Overview είναι ένας ιστότοπος και μια σελίδα στο Instagram που χρησιμοποιεί αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από δορυφόρους και αεροπλάνα που αντικατοπτρίζουν το φαινόμενο από το οποίο προέρχεται το όνομα του.

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο, το όνομα προέρχεται από την «αίσθηση που βιώνουν οι αστροναύτες όταν τους δίνεται η ευκαιρία να κοιτάξουν προς τα κάτω και να δουν τη Γη από το Διάστημα».

»Έχουν την ευκαιρία να εκτιμήσουν το «σπίτι» μας στο σύνολό του, να προβληματιστούν για την ομορφιά και την ευθραυστότητά του ταυτόχρονα. Αυτή είναι η γνωστική αλλαγή που ελπίζουμε να εμπνεύσουμε.

»Από τη δική μας οπτική γωνία στην επιφάνεια της γης, είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε πλήρως την ομορφιά και την πολυπλοκότητα των πράξεων που έχουμε κατασκευάσει, την πολυπλοκότητα των συστημάτων που έχουμε αναπτύξει ή τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχαμε στον πλανήτη μας».

Και το διευκρινιστικό σημείωμα του Daily Overview καταλήγει με την επισήμανση ότι «οι «Επισκοπήσεις» όπως ονομάζουμε αυτές τις εικόνες, επικεντρώνονται κυρίως στους τόπους όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα – για καλύτερα ή χειρότερα – έχει διαμορφώσει το τοπίο».

Ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος

Το ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος Γουέλμπακ Μάουντ (Whaleback Mount) στην περιοχή Πιλμπάρα (Pilbara) της Δυτικής Αυστραλίας.

Περίπου το 98% του εξορυσσόμενου σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο χρησιμοποιείται για την παραγωγή χάλυβα και αποτελεί συνεπώς σημαντικό στοιχείο στην κατασκευή κτιρίων, αυτοκινήτων και συσκευών όπως ψυγεία.

Κύματα στο Περθ

Οι παραλίες στο Περθ της Αυστραλίας είναι παγκοσμίως γνωστές για την όμορφη λευκή άμμο και το καθαρό γαλάζιο νερό τους.

Όταν τις βλέπουμε από πάνω, μπορούμε επίσης να ανακαλύψουμε τα ρεύματα και τα στροβιλίσματα που δημιουργούνται όταν τα κύματα χτυπούν τους υπεράκτιους υφάλους.

Νεκροταφείο αεροσκαφών

Το αεροδρόμιο Λοτζίστικς (Logistics) της Νότιας Καλιφόρνιας, στο Βίκτορβιλ (Victorville) περιλαμβάνει ένα χώρο στάθμευσης με περισσότερα από 150 αεροσκάφη.

Επειδή η ζήτηση για αεροπλάνα Τζάμπο έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες υπέρ των μικρότερων, πιο προσιτών αεροσκαφών δικινητήρια, πολλά μεγάλα αεροσκάφη έχουν αποσυρθεί.

Οι ξηρές συνθήκες στο Victorville, στην άκρη της έρημο Μοχάβε (Mojave), περιορίζουν τη διάβρωση του μετάλλου, κάτι που σημαίνει ότι τα αεροσκάφη μπορούν να παραμείνουν εκεί επί χρόνια, αν και έχουν αφαιρεθεί κομμάτια τους για ανταλλακτικά.

Δεξαμενόπλοια

Μεγάλη κίνηση από φορτηγά και δεξαμενόπλοια έξω από την είσοδο του λιμανιού της Σιγκαπούρης.

Είναι το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι στον κόσμο, όσον αφορά τη συνολική χωρητικότητα, είναι το πέμπτο σε αριθμό διακινουμένων εμπορευματοκιβωτίων, ενώ από αυτό διοχετεύεται στις αγορές το μισό της παγκόσμιας ετήσιας προμήθειας αργού πετρελαίου.

Ηλιακοί συσσωρευτές

Ο ηλιακός συγκεντρωτής Χεμασολάρ (Gemasolar Solar Concentrator) στη Σεβίλλη, Ισπανία, περιλαμβάνει 2.650 φωτοβολαταΐκά, τα οποία εστιάζουν τη ενέργεια του ήλιου για να θερμαίνουν το λιωμένο αλάτι που ρέει μέσω ενός κεντρικού πύργου ύψους 140 μέτρων.

Το λιωμένο αλάτι κυκλοφορεί από τον πύργο σε δεξαμενή αποθήκευσης, όπου χρησιμοποιείται για την παραγωγή ατμού και ηλεκτρισμού. Συνολικά, η εγκατάσταση εκτοπίζει περίπου 30.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Λονδίνο

Το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα και η πολυπληθέστερη πόλη της Μεγάλης Βρετανίας. Βρίσκεται στον ποταμό Τάμεση, είναι η πιο επισκέψιμη πόλη του κόσμου, όπως μετριέται από τις διεθνείς αφίξεις, και αναγνωρίζεται ότι φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων και πολιτισμών.

Περισσότερες από 300 γλώσσες ομιλούνται στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου

Mont Saint-Michel

Το Μον Σεν Μισέλ (Mont Saint-Michel) είναι ένα θρυλικό κάστρο που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο από την ακτή της Νορμανδίας, στη Γαλλία. Τα τελευταία 600 χρόνια, το νησί λειτουργούσε ως σημαντικό μοναστήρι, το οποίο ήταν προσβάσιμο στους προσκυνητές με τα πόδια κατά τη διάρκεια της παλίρροιας.

Ουσιαστικά ήταν ένα γαλλικό οχυρό που αντιστάθηκε στις αγγλικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου 100 χρόνων και φυλακή. Σήμερα, το Saint-Michel είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας

Άμστερνταμ

Το σύστημα των καναλιών του Άμστερνταμ, γνωστό ως Γκράχτεν (Grachten), αναπτύχθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, όταν η μετανάστευση έφτασε στο αποκορύφωμα.

Τότε εκπονήθηκε ολοκληρωμένο σχέδιο για την επέκταση της πόλης με τέσσερα ομόκεντρα ημικυκλικά κανάλια που καταλήγουν στην κύρια προκυμαία.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, τα κανάλια έχουν χρησιμοποιηθεί για την άμυνα, τη διαχείριση των υδάτων και τη μεταφορά. Παραμένουν «σφραγίδα» της πόλης

Βενετία

Η Βενετία, στην Ιταλία, βρίσκεται πάνω σε 118 νησιά τα οποία χωρίζονται από κανάλια και συνδέονται με γέφυρες.

Για τα νερά της παλίρροιας που αναμένεται να αυξηθούν σε επικίνδυνα επίπεδα τις επόμενες δεκαετίες, η πόλη έχει κατασκευάσει 78 χαλύβδινες πύλες στις τρεις εισόδους, μέσω των οποίων το νερό από την Αδριατική θα μπορούσε να εισρεύσει στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Τα πάνελ – τα οποία ζυγίζουν 300 τόνους και έχουν πλάτος 28 μέτρα και ύψος 20 – είναι στερεωμένα σε τεράστια θεμέλια από σκυρόδεμα που έχουν σκαφτεί στον βυθό

Θερμοκήπια

Θερμοκήπια στην Αλμερία, στην Ισπανία. Οι δομές στην περιοχή αυτή καλύπτουν περίπου 50.000 στρέμματα γης.

Η χρήση πλαστικής επικάλυψης, γνωστή ως «πλαστικοποίηση», έχει ως στόχο την αύξηση της απόδοσης, την αύξηση του μεγέθους του προϊόντος και τη μείωση του χρόνου ανάπτυξης.

Για μια αίσθηση κλίμακας, αυτή η επισκόπηση δείχνει περίπου 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Χωράφια με τουλίπες

Κάθε χρόνο, τα χωράφια με τις τουλίπες στο Λισσέ (Lisse), στην Ολλανδία, αρχίζουν να ανθίζουν τον Μάρτιο μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Οι Ολλανδοί παράγουν συνολικά 4,32 δισεκατομμύρια βολβούς τουλίπας κάθε χρόνο, περισσότεροι από τους οποίους, σχεδόν οι μισοί(2,3 δισεκατομμύρια) μεγαλώνουν μέσα σε κομμένα άνθη.

Από αυτούς 1.3 δις (57%) πωλούνται στις Κάτω Χώρες και οι υπόλοιποι εξάγονται. Οι 630 εκατομμύρια βολβοί στην Ευρώπη και 370 εκατομμύρια αλλού.

Eixample

Η περιοχή Εισάμπλε (Eixample) στη Βαρκελώνη της Ισπανίας χαρακτηρίζεται από ένα σύμπλεγμα διαμερισμάτων με κοινόχρηστες αυλές.

Αυτή η στοχαστική και οραματιστική σχεδίαση ήταν έργο του πολιτικού μηχανικού και αρχιτέκτονα Ιλντεφόνς Σερδά (Ildefons Cerdà).

Το σχέδιό του περιλαμβάνει μεγάλους δρόμους που διευρύνουν τις οκταγωνικές διασταυρώσεις για να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ορατότητα με αυξημένο ηλιακό φως, καλύτερο αερισμό και περισσότερο χώρο για προσωρινή στάθμευση.

Παρίσι

Το σχέδιο των δρόμων και η ξεχωριστή εμφάνιση του κεντρικού Παρισιού στη Γαλλία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο τεράστιο πρόγραμμα δημόσιων έργων του Ναπολέοντα ΙΙΙ, το οποίο διευθύνθηκε από τον Ζορζ Εζέν Οσμάν (Georges-Eugène Haussmann), μεταξύ 1853 και 1870.

Η ανακαίνιση του Παρισιού από τον Haussmann περιελάμβανε την κατεδάφιση πυκνών και ανθυγιεινών μεσαιωνικών συνοικιών, και την κατασκευή μεγάλων κτιρίων, τεράστιες λεωφόρους, πάρκα, αποχευτεύσεις, βρύσες και υδραγωγεία.

Pembrokeshire

Το Πέμπροκσαϊρ (Pembrokeshire) είναι κομητεία στα νοτιοδυτικά της Ουαλίας. Η περιοχή φιλοξενεί το εθνικό πάρκο Pembrokeshire Coast, το οποίο περιλαμβάνει ένα μονοπάτι πεζοπορίας μήκους 300 χιλιομέτρων γνωστό ως Pembrokeshire Coast Path.

Στο βόρειο τμήμα της κομητείας βρίσκονται οι λόφοι Πρεσελί (Preseli), ένας μεγάλος όγκος με πολλές προϊστορικές τοποθεσίες και η πιθανή πηγή των μονόλιθων μπλουστόουνς (bluestones) που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Στόουνχεντζ (Stonehenge) στην Αγγλία.

Πηγή: Guardian / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.