ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Έχουν τα κατοικίδια εποχιακές συναισθηματικές διαταραχές;

Τι λένε οι ερευνητές.

Ο χειμώνας μπορεί να είναι τόσο σκληρός για τα κατοικίδια ζώα όσο και για τους ανθρώπους, με έντονα συναισθήματα μελαγχολίας και διαταραχές που εμφανίζονται στην καθημερινότητα τους.

Όπως διαπιστώθηκε σε μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ενδείξεις μιας εποχιακής διαταραχής (seasonal affective disorder – SAD) είναι πιο έντονες στους σκύλους, όταν οι ημέρες γίνονται μικρότερες, κάνει κρύο και νυχτώνει νωρίτερα.

Ξεκινώντας από το φθινόπωρο, καθώς τα επίπεδα του ηλιακού φωτός μειώνονται, πολλοί άνθρωποι παρατηρούν ότι η διάθεσή τους αρχίζει να βυθίζεται, ενώ ανάλογες αντιδράσεις παρατηρούνται και στα κατοικίδια.

Σύμφωνα το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας της Βρετανίας, η μελαγχολία δεν σχετίζεται μόνο με τις καιρικές συνθήκες, αλλά είναι ένα είδος κατάθλιψης που κυμαίνεται ανάλογα με τις εποχές και προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα, όπως υποτονικότητα, αυξημένη όρεξη, κατάθλιψη, κοινωνική απόσυρση, ακόμη και αυτοκτονικές σκέψεις σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Πιστεύεται ότι τα χαμηλότερα επίπεδα φωτός προκαλούν μια πτώση της αισθητικής ορμόνης του εγκεφάλου, της σεροτονίνης και ενισχύουν την ορμόνη που προκαλεί τον ύπνο τη μελατονίνη.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα κατοικίδια ζώα, με παρόμοια εγκεφαλική χημεία, μπορεί επίσης να υποφέρουν από το ίδιο είδος εποχιακού ορμονικού χάους.

Δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για τα κατοικίδια ζώα, αλλά μια μελέτη από την κτηνιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Dispensary of People for Sick Animals (PDSA), διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις ιδιοκτήτες σκύλων παρατήρησε ότι ο σκύλος τους έδειχνε ανάλογη διάθεση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα συμπτώματα SAD κυμαίνονταν από επιθετική συμπεριφορά, άρνηση καθαριότητας, απαίτηση για περισσότερη προσοχή και αυξημένο ύπνο. Και οι γάτες, όμως, δεν πάνε πίσω.

Όπως οι άνθρωποι, και αυτές μπορεί να υποφέρουν από ανάλογες διαταραχές κατά τους χειμερινούς μήνες και απαιτούν επιπλέον φως και δραστηριότητα, για να τις ξεπεράσουν.

Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των ιδιοκτητών γάτας στην ίδια έρευνα, δήλωσε ότι οι γάτες έδειχναν να είναι θλιμμένες τον χειμώνα και περίπου το ένα τέταρτο δήλωσε ότι το κατοικίδιο ζώο τους έτρωγε περισσότερο.

Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι τα ζώα υποφέρουν από σωματικές διαταραχές οι οποίες συνδέονται με την εποχιακή στέρηση του ήλιου. Μάλιστα, σε βόρειες χώρες, όπου είναι σπάνιο το φως τον χειμώνα, εμφανίζεται αλωπεκία, μια ασθένεια που οδηγεί σε απώλεια μέρος της γούνας σε ορισμένες φυλές σκύλων.

Ωστόσο, η μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν υποκειμενική, βασισμένη στις αντιλήψεις των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων και όχι σε αυστηρή και επιστημονική έρευνα.

Μια εναλλακτική εξήγηση για τα συμπτώματα τύπου SAD σε γάτες και σκυλιά είναι ότι παίρνουν τις μελαγχολικές διαθέσεις των ιδιοκτητών τους. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα σκυλιά, ειδικότερα, αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα και ανταποκρίνονται σε αυτά.

Ή ίσως τα κατοικίδια ζώα απλώς βαριούνται κατά τους χειμερινούς μήνες όταν δεν μπορούν να βγουν έξω τόσο πολύ. Η έλλειψη σωματικής και πνευματικής διέγερσης μπορεί να τους ωθήσει σε αταξίες και διαταραχές.

Η θεραπεία στις περιπτώσεις που παρατηρούνται συμπεριφορές SAD είναι να παίρνουν τα κατοικίδια κανονική δόση ηλιοφάνειας, μέσα ή έξω από το σπίτι, ώστε να ισορροπούν.

Παράλληλα, χρειάζονται περισσότερη αγάπη και παιχνίδι κατά τη διάρκεια της εποχής SAD, και περισσότερο χρόνο μαζί τους.

Πηγή: Mother Nature Network / Εικόνες Unsplush / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.