ΕΡΕΥΝΑ

Πότε καίμε τις περισσότερες θερμίδες;

Εντυπωσιακά ευρήματα μελέτης.

Το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού είναι αυτό που καθορίζει πότε καίμε περισσότερες θερμίδες, ακόμα και αν δεν κάνουμε τίποτα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι καίνε 10 % περισσότερες θερμίδες αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ από ό,τι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η αιτία είναι οι κιρκάδιοι ρυθμοί, οι οποίοι ελέγχουν τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας.

Η μελέτη βοηθά επίσης στην εξήγηση γιατί παίρνουμε βάρος όταν υπάρχουν παρατυπίες στα προγράμματα διατροφής και ύπνου, λόγω της εργασίας κατά βάρδιες ή άλλων παραγόντων.

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι αν κάνουμε το ίδιο πράγμα την ίδια ώρα της ημέρας, ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες από το να κάνουμε το ίδιο σε μια διαφορετική ώρα», δήλωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης Κόρσι Μάργια Ζίτινγκ (Kirsi-Marja Zitting).

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, επικεντρώθηκε μόνο στις θερμίδες που καίγονται όταν είμαστε σε κατάσταση ηρεμίας, από την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος.

Έτσι, οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν οι άνθρωποι θα επωφεληθούν από το σχεδιασμό της άσκησης τους αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ.

Ωστόσο, μπορεί η ώρα να παίζει ρόλο στο πρωινό ή το γεύμα μας, σύμφωνα με την ερευνήτρια Δρ. Τζιν Ντάφι (Jeanne Duffy), καθώς αν καταναλώνεται το φαγητό σε χρονική στιγμή που ο οργανισμός χρειάζεται λιγότερη ενέργεια, τότε αποθηκεύονται επιπλέον θερμίδες.

Για να παρακολουθήσουν τον σχέση ανάμεσα στο ρολόι σώματος και τις θερμίδες, οι ερευνητές πήραν επτά εθελοντές και τους έβαλαν για ένα μήνα σε εργαστήριο που δεν είχε παράθυρα, ρολόγια, τηλέφωνα ή Διαδίκτυο.

Τους δόθηκαν συγκεκριμένες ώρες για να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν, αλλά κάθε βράδυ, οι χρόνοι αυτοί μετατίθονταν τέσσερις ώρες αργότερα επί τρεις εβδομάδες.

«Επειδή έκαναν το ισοδύναμο της περιστροφής γύρω από τον πλανήτη κάθε εβδομάδα, το εσωτερικό ρολόι του σώματος τους δεν μπορούσε να συμβαδίσει και έτσι άρχισε να κινείται με τον δικό του ρυθμό», εξήγησε η Duffy.

«Αυτό μας επέτρεψε να μετρήσουμε το μεταβολικό ρυθμό σε όλες τις διαφορετικές βιολογικές ώρες της ημέρας».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι θερμοκρασίες του σώματος των ανθρώπων ήταν χαμηλότερες, όταν το ρολόι του σώματος τους είχε τεθεί σε λειτουργία αργά το βράδυ, και υψηλότερες περίπου 12 ώρες αργότερα, αργά το απόγευμα.

Τα ευρήματα μπορεί να μας βοηθήσουν να εξηγήσουμε γιατί οι άνθρωποι που δεν έχουν τακτικά χρονοδιαγράμματα, όπως οι εργαζόμενοι σε νυχτερινή βάρδια, είναι πιθανότερο να κερδίσουν βάρος, λένε οι ερευνητές.

Όπως προτείνουν, οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους πρέπει να ακολουθούν κανονικές ώρες ύπνου και διατροφικές συνήθειες.

«Δεν είναι μόνο αυτό που τρώμε, αλλά όταν τρώμε και ξεκουραζόμαστε, να γνωρίζουμε πόση ενέργεια καίγεται ή αποθηκεύεται ως λίπος», λέει ο Duffy. «Η τακτικότητα των συνηθειών όπως το φαγητό και ο ύπνος είναι πολύ σημαντική για τη γενική υγεία».

Πηγή: Mother Nature Network / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.