ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Ο μεγαλύτερος βρεφονηπιακός σταθμός καρχαριών!

Βρέθηκε σε ύφαλο έξω από την Ιρλανδία!

Ένα τεράστιο «φυτώριο» καρχαριών εντοπίσθηκε στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό με εκατοντάδες νεογέννητους καρχαρίες και χιλιάδες αυγά προφυλαγμένα μέσα σε κοράλλια!

Πρόκειται για καρχαρίες blackmouth catsharks (galeus melastomus) ή μελανόσκυλους, τους οποίους εντόπισε τηλεχειριζόμενο όχημα που ερεύνησε τον βυθό 320 χιλιόμετρα δυτικά της Ιρλανδίας.

Ο βρεφονηπιακός σταθμός και τα αυγά βρέθηκαν σε κοραλλιογενείς υφάλους ψυχρών υδάτων, σε βάθη μέχρι 750 μέτρα.

Το βίντεο από το SeaRover, μια έρευνα του Ιρλανδικού Ναυτικού Ινστιτούτου και των συνεργατών του, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, δείχνει ένα μεγάλο… βρεφονηπιακό σταθμό καρχαριών γύρω από τα αυγά, που κινούνται σαν να τα προστατεύουν.

Τα αυγά τοποθετήθηκαν στα υπολείμματα νεκρών κοραλλιών, τα οποία παρέχουν ένα είδος προστατευτικού χαλιού, εμποδίζοντας τα να παρασυρθούν από τα ρεύματα.

Ο Ντέιβιντ Ο΄ Σάλιβαν (David O’Sullivan), επικεφαλής επιστήμονας της έρευνας SeaRover, δήλωσε ότι ήταν «μια πραγματική στιγμή του «εύρηκα»», όταν η ομάδα του ξαφνικά είδε τον παιδικό σταθμό καρχαριών στις οθόνες στις 3 π.μ., προς το τέλος τριήμερης έρευνας.

Η αποκάλυψη αυτή θεωρείται ένα σημαντικό βιολογικό εύρημα, καθώς πολύ λίγα είναι γνωστά σε παγκόσμια κλίμακα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς καρχαριών βαθέων υδάτων.

Η θαλάσσια επικράτεια της Ιρλανδίας είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την έκταση της ξηράς της, με ιδιαίτερα πλούσια ζωή στην άκρη της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και φαράγγια που φτάνουν τα 3 χιλιόμετρα σε βάθος.

Οι καρχαρίες βαθέων υδάτων βρίσκονται στον «κόκκινο κατάλογο» των απειλουμένων ειδών, με τον βιότοπο τους να υποβαθμίζεται από την αλιεία με τράτες.

Ο βρεφονηπιακός σταθμός του καρχαρία βρίσκεται σε μία από τις έξι ειδικευμένες προστατευόμενες περιοχές της ΕΕ, όπου απαγορεύεται η τράτα.

Πηγή: Guardian / Βίντεο marineinstituteIRL / Επιμέλεια Snoopit24

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.