ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Βιβλιοθήκη χτισμένη πάνω σε σιδηροδρομική γραμμή!

Η πρόσοψη της μοιάζει με νυφάδες χιονιού!

Η βιβλιοθήκη στο Κάλγκαρι του Καναδά είναι ένα κτίριο που ξεπερνά τα συνηθισμένα και από μόνο του μοιάζει με ένα τεράστιο έργο τέχνης.

Εμπνευσμένο από τη μορφή μιας αψίδας, το κτίριο «σκεπάζει» τη σιδηροδρομική γραμμή που περνούσε από το οικόπεδο στο οποίο κατασκευάστηκε η βιβλιοθήκη, με σχέδια των αρχιτεκτονικών εταιρειών Snøhetta και Dialog.

Τα υλικά κατασκευής είναι ένας συνδυασμός ξύλου, γυαλιού και σκυροδέματος. Η εξωτερική επιφάνεια του καλύπτεται από φύλλα αλουμινίου και γυαλιού, σχεδιασμένα σε ένα μοτίβο που φέρνει στο νου νιφάδες χιονιού, ταιριάζοντας με τους σκληρούς χειμώνες της πόλης.

Οι επισκέπτες μπαίνουν στο κεντρικό αίθριο περνώντας από μια μεγάλη ξύλινη αψίδα. Το αίθριο είναι εκπληκτικό και ορίζεται από ένα διπλό καμπύλο κέλυφος, το οποίο δημιουργήθηκε από σανίδες κόκκινου κέδρου που προέρχονται από τη Βρετανική Κολούμπια.

Είναι γεμάτο με διακοσμητικά μάτια που σχεδιάστηκαν για να βοηθούν τους επισκέπτες να προσανατολίζονται στο κτίριο των 22.300 τετραγωνικών μέτρων.

Το κατώφλι είναι διαμορφωμένο για να γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως και στους χαμηλότερους ορόφους, ενώ οι πιο ήσυχοι χώροι μελέτης είναι… κρυμμένοι στους επάνω ορόφους. Το κτίριο που διαθέτει έξι ορόφους, περιλαμβάνει επίσης μια παιδική περιοχή με παιχνίδια, βιβλία και άλλες δραστηριότητες.

Το βορειότερο σημείο της βιβλιοθήκης, φιλοξενεί μια καφετέρια με θέα στην σιδηροδρομική γραμμή. Οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν τα ποτά και ρόφημα τους, ενώ παρακολουθούν τρένα που περνούν κάτω.

Η σχεδίαση βιβλιοθήκης πάνω σε μια σιδηροδρομική γραμμή ήταν γεμάτη προβλήματα, ανάμεσα στα οποία ήταν ο θόρυβος και οι κραδασμοί.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δονήσεις, η βιβλιοθήκη κατασκευάστηκε ως δομικά χωριστό «κέλυφος», έτσι ώστε να μην αγγίζουν την υπάρχουσα υποδομή του σιδηροδρόμου οι δοκοί ή οι τοίχοι.

Για την απομόνωση του θορύβου τοποθετήθηκαν παχιά στρώματα αφρολέξ, στην οροφή, τα πατώματα και στους τοίχους, οι οποίοι έχουν και ένα μεγάλο κενό αέρα μεταξύ τους.

Η βιβλιοθήκη, η οποία εγκαινιάστηκε στις 1 Νοεμβρίου 2018, κόστισε 245 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (περίπου 164 εκατομμύρια ευρώ), και είναι η μεγαλύτερη δημόσια επένδυση της πόλης από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988.

Πηγή: New Atlas / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.