FOOD

Τυρί με συνταγή 4.000 χρόνων!

Ζωντανεύει διαδικασία παραγωγής αιώνων!

Το 2002, το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της Σινγιάνγκ (Xinjiang) άρχισε να μελετά ένα συγκρότημα τάφων στην έρημο Τακλαμακάν (Taklamakan) της βορειοδυτικής Κίνας, το οποίο ήταν ξεχασμένο επί δεκαετίες μετά την πρώτη ανασκαφή.

Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν μια γυναίκα που πρέπει να αγαπούσε πολύ το τυρί, γιατί ήταν θαμμένη με κομμάτια τυριού γύρω από το λαιμό και το στήθος της, τα οποία υπολογίζεται ότι ήταν ηλικίας 4,000 ετών.

Δεν είναι σαφές γιατί τοποθετήθηκαν στο στήθος της γυναίκας. Ίσως να θεωρείτο σύμβολο γονιμότητας, αν και θα μπορούσε να σημαίνει ότι το ζωοποιό τυρί ήταν συγκρίσιμο με την ανανέωση της ίδιας της ζωής.

Πάντως, τα κομμάτια αυτά θεωρούνται, σήμερα, από τα παλαιότερα του κόσμου. Όμως, το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό το ίδιο τυρί εξακολουθεί να παράγεται και είναι βασική τροφή των νομάδων της περιοχής.

Οι κάτοικοι της Xinjiang χρησιμοποιούν κυρίως γάλα αγελάδας, το οποίο αναμιγνύεται με λίγο γάλα προβάτου και κατσίκας.

Αυτή η παράδοση τυροκομίας συνεχίζεται ιδιαίτερα για τους νομάδες που κατοικούν στα βουνά Tian Shan κοντά στην πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας Ουρούμκι (Urumqi).

Η Μαριαγκούλ Οντασίν (Maryagul Ondasin) φτιάχνει το τυρί, γνωστό ως kurt, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο με αυτό που προετοιμάστηκε για την ταφή της γυναίκας πριν από 4 χιλιετίες.

Ένα από τα στοιχεία που κάνει το τυρί αυτό ξεχωριστό, είναι ότι το γάλα δεν βράζεται, λέει η Ondasin. Δημιουργείται ένα μείγμα σαν γιαούρτι με το οποίο γεμίζει τις τσαντίλες και το αφήνει τρεις ημέρες, μέχρι να στάξει το τυρόγαλο.

Το μεγαλύτερο μέρος του τυριού πήζει με τη χρήση πυτιάς, η οποία γίνεται από τα ένζυμα που βρίσκονται στα στομάχια των μηρυκαστικών.

Στη συνέχεια συνδυάζοντας το τυρόπηγμα με ζάχαρη παράγει μια γεύση που μοιάζει με μια στερεοποιημένη, λιγότερο γλυκιά εκδοχή του γιαουρτιού.

Κάθε ένα κεφάλι τυριού παράγεται με εξαιρετική φροντίδα. Στην Ondasin παίρνει λιγότερο από ένα λεπτό για να το ζυμώσει προσθέτοντας και αλάτι. Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει επίσης ότι δεν υπάρχουν φυσαλίδες σε αυτά τα μαλακά σφαιρίδια.

Η κάθε νοικοκυρά, όμως, έχει μια ελαφρώς διαφορετική τεχνική για να κάνει αυτό το τυρί. Μερικές φτιάχνουν τα τυριά τους σε διάφορα σχήματα, τα οποία είναι μικρά και ευκολότερα μεταφερόμενα.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:FOOD

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.