ΤΟΠΟΙ

Πόλη φάντασμα που έπνιξε κυκλώνας!

Κάποτε ήταν εμπορικό κέντρο στην Ινδία.

Photo Credit Anbu Paramanandham

Στη μέση του στενού Palk μεταξύ Ινδίας και Σρι Λάνκα βρίσκεται μια μικρή στενή λωρίδα γης μέσα στον κόλπο της Βεγγάλης, ένα νησί που ονομάζεται Παμπάν (Pamban) και συνδέεται με την ινδική χερσόνησο μέσω μιας σιδηροδρομική γέφυρα μήκους 2 χιλιομέτρων.

Αυτή η γέφυρα υπάρχει εδώ και έναν αιώνα, αποτελώντας τη μόνη σύνδεση των κατοίκων του νησιού με τον έξω κόσμο, ωστόσο θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες της Ινδίας.

Photo Credit Denis.Vostrikov

Ο άνεμος είναι τόσο δυνατός που τα τρένα επιβραδύνουν όταν διασχίζουν τη γέφυρα, αλλιώς απειλούνται με εκτροχιασμό.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού του νησιού ζει σε δύο πόλεις – το Pamban και το Ραμεσουάραμ (Rameswaram) – οι οποίες βρίσκονται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού κοντά στην ινδική ενδοχώρα.

Photo Credit AmulyaNagaraj

Αλλά πριν από μισό αιώνα, στο αντίθετο άκρο του νησιού, το νοτιοανατολικό, υπήρχε η ακμάζουσα πόλη Ντανουσκόντι (Dhanushkodi), με περισσότερα από 600 σπίτια, σχολεία, εκκλησίες, νοσοκομεία και ένα σιδηροδρομικό σταθμό.

Επειδή βρισκόταν μόλις 30 χιλιόμετρα από τον νησί Μανάρ (Mannar) της Σρι Λάνκα, το Dhanushkodi ήταν ένα κέντρο σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών, με τακτικά δρομολόγια πλοίων που μεταφέρουν ταξιδιώτες και εμπόρους.

Photo Credit Denis.Vostrikov 

Όμως, πριν από περίπου πενήντα χρόνια χάθηκε από το χάρτη εξαιτίας ενός τρομερού κυκλώνα.

Τη νύχτα 22-23 Δεκεμβρίου 1964, ένας σούπερ κυκλώνας, μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες που χτύπησε ποτέ τη Σρι Λάνκα και την παράκτια Ινδία, έφτασε στο νησί Pamban με εκτιμώμενη ταχύτητα ανέμου 240 χιλιομέτρων την ώρα.

Photo Credit  D Kartikeyan

Ο έντονος άνεμος έφερε μια μεγάλη καταιγίδα η οποία βύθισε εντελώς στην πόλη Dhanushkodi και διέλυσε τα κτίρια. Τουλάχιστον 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Dhanushkodi μόνο, ενώ τα συνολικά θύματα στο νησί Pamban ήταν 1.800.

Μετά τον κυκλώνα, η ινδική κυβέρνηση κήρυξε την πόλη ακατάλληλη για ανθρώπινη κατοίκηση, και οι επιζώντες μεταφέρθηκαν στο Rameswaram και σε άλλα μέρη.

Photo Credit Anbu Paramanandham

Σήμερα, το Dhanushkodi είναι εγκαταλειμμένο, αλλά με τα χρόνια περίπου 500 ψαράδες επέστρεψαν εκεί και ζουν σε αυτοσχέδια σπίτια από άχυρο, ενώ σκάβουν πηγάδια στην άμμο με γυμνά χέρια, αναζητώντας πόσιμο νερό.

Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή άλλες παροχές οποιουδήποτε είδους. Η κυβέρνηση τους προτρέπει να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους αλλού, αλλά αυτοί είναι αποφασισμένοι να μείνουν.

Photo Credit Anbu Paramanandham

Το 2017, δημιουργήθηκε ένας νέος δρόμος που συνδέει το Dhanushkodi με το Rameswaram σε μια προσπάθεια να προωθήσει το χωριό φάντασμα ως τουριστικό προορισμό.

Photo Cretid Chandra

Photo Credit Chandra

Photo Credit Sandeep Kumar

Photo Credit Sandeep Kumar

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.