ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σκεπάζουν με σεντόνια τους παγετώνες!

Κίνηση για τη σωτηρία τους στην Ελβετία!

Μια απίστευτη αποκάλυψη κάνει ο Γερμανός φωτογράφος Στέφαν Ζίρβες (Stephan Zirwes), με εικόνες από τις ελβετικές Άλπεις, όπου παγετώνες είναι σκεπασμένοι με γιγαντιαία λευκά βαμβακερά σεντόνια!

Όταν ρώτησε τους εργάτες γιατί το κάνουν, πήρε την απάντηση ότι το βαμβακερό ύφασμα «αποτρέπει την τήξη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού»!

Όπως εξηγεί ο Zirwes, «ο πάγος αντιπροσωπεύει το 70% των υδάτινων πόρων του πλανήτη. Οι παγετώνες ασκούν σημαντική επίδραση στη βιοποικιλότητα του περιβάλλοντός τους και βρίσκονται στο έλεος της κλιματικής αλλαγής».

«H κάλυψη των παγετώνων», σημειώνει, «είναι μια απελπισμένη προσπάθεια να αποφευχθεί η ταχεία και συνεχής διαδικασία τήξης, όπως ένας τεράστιος επίδεσμος, γύρω από μια πληγή».

Η τοποθέτηση τέτοιων σεντονιών που είδε για πρώτη φορά το 2012 έχει γίνει συνηθισμένη πρακτική σε πολλά μέρη, όπου οι παγετώνες λιώνουν με αδιανόητες ταχύτητες. Αλλά όπως λέει ο Zirwes, δεν προσφέρουν και πολλά, καθώς δεν μπορούν να σταματήσουν τελείως την τήξη.

Στην Ελβετία υπάρχουν αρκετοί παγετώνες που καλύπτονται κάθε χρόνο, καθώς το λιώσιμο τους έχει και τεράστιο οικονομικό αντίχτυπο.

Η τουριστική οικονομία της Ελβετίας είχε έσοδα 16,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 και η τήξη των πάγων θα μπορούσε να επηρεάσει βαθιά και τις τοπικές οικονομίες, που εξαρτώνται από τους ποταμούς, οι οποίοι τροφοδοτούνται από αυτούς τους παγετώνες.

«Για μένα», λέει ο Zirwes, «η κάλυψη των παγετώνων είναι σαν μια γιγαντιαία εγκατάσταση τέχνης, όπως ένα έργο από τον Christo και τη Jeanne-Claude. Κάτι γκροτέσκο, παράλογο».

Οι αεροφωτογραφίες του Stephan Zirwes αποτελούν στην ουσία ένα φωτογραφικό δοκίμιο για μια κατάσταση πανικού, η οποία δημιουργείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πηγές: Fubiz και Fast Company / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.