ΤΟΠΟΙ

Η πιο επικίνδυνη πόλη του κόσμου!

Την απειλούν σεισμοί, κατολισθήσεις και ένα ηφαίστειο!

Λόγω της ασύγκριτης έκθεσής της σε φυσικές καταστροφές, η Μανισάλες (Manizales) στην κεντρική Κολομβία αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο.

Παράλληλα, όμως, χαρακτηρίζεται πρότυπο για την καινοτόμο προσέγγισή της στην πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών.

Έχει χτιστεί σε μια σειρά από βουνοπλαγιές στη σκιά του ηφαιστείου Νεβάδο ντελ Ρουίζ (Nevado del Ruiz), με αποτέλεσμα αυτή η πόλη να αντιμετωπίζει μια πληθώρα φυσικών καταστροφών, που είναι απίθανο να υπάρχουν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Η Manizales, πρωτεύουσα της επαρχίας Κάλδας (Caldas), γνώρισε έξι μεγάλους σεισμούς τον 20ό αιώνα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγέθους 6.2, το οποίο σκότωσε 2.000 άτομα σε γειτονική πόλη.

Οι πλήρεις εκρήξεις του Ruiz όπως αυτή του 1985 είναι σπάνιες, αλλά το ηφαίστειο συχνά να σκορπά τέφρα που καλύπτει την πόλη και κλείνει το αεροδρόμιο.

Ακόμα, το ορεινό τοπίο της περιοχής δημιουργεί ένα μικροκλίμα επιρρεπές σε καταρρακτώδεις βροχές, ιδανικές για λάσπες και μεγάλες κατολισθήσεις.

Οι 400.000 πολίτες της πόλης έχουν μάθει να ζουν με αυτήν την επισφαλή κατάσταση, αλλά παράλληλα η Manizales έχει γίνει παγκόσμια σημείο αναφοράς αναφορά για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών.

Στους τοίχους του Γραφείου Γεωλογικής Έρευνας της Κολομβίας, δώδεκα γιγαντοοθόνες πλάσμα αναμεταδίδουν τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, ενώ δορυφορικές εικόνες και κάμερες δείχνουν την κατάσταση του κοντινού ηφαιστείου.

Με σχεδόν 150 αισθητήρες και σημεία δεδομένων, το Ruiz είναι ένα από τα πιο προσεκτικά παρατηρούμενα ηφαίστεια στον κόσμο.

Στις απομακρυσμένες φτωχότερες γειτονιές της πόλης, εν τω μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη σταθεροποίηση του εδάφους στις πλαγιές του λόφου με σκυρόδεμα και σκάψιμο καναλιών απορροής για την άμβλυνση των πλημμυρών.

Η πόλη έχει έναν χάρτη που αξιολογεί τον κίνδυνο σε μεμονωμένα κτίρια. Οι αισθητήρες παρέχουν επίσης αυτοματοποιημένη ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των πλημμυρών και των σεισμών.

«Σε περίπτωση σεισμού, οι πιθανές βλάβες στα κτίρια υπολογίζονται αυτόματα, επιτρέποντας στις αρχές να ξεκινήσουν να διαθέτουν πόρους στις πιο πληγείσες περιοχές σε λίγα λεπτά», λέει ο Μάριο Σαλγάδο Γκάλβεζ (Mario Salgado-Gálvez), ειδικός για τον σεισμικό κίνδυνο στην Κολομβία.

Η ιδιαίτερη επιτυχία της πόλης στην πρόληψη και αντιμετώπιση, βασίζεται στην πολιτική και όχι στην τεχνολογία.

Η Κολομβία απαιτεί ήδη από όλους τους δήμους να διεξάγουν εμπεριστατωμένες αξιολογήσεις κινδύνου και δραστηριότητες μετριασμού.

Ωστόσο, η μείωση του κινδύνου καταστροφών πάσχει από έλλειψη πολιτικής βούλησης σε αυτόν τον τομέα, καθώς οι τοπικοί άρχοντες φτιάχνουν «ορατά» έργα, όπως τα σχολεία ή τον αθλητισμό, για την προβολή τους.

Πηγή: Guardian / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.