ΕΡΕΥΝΑ

Ο μεγαλύτερος «εγκέφαλος» του κόσμου!

Πρόκειται για υπερυπολογιστή που μιμείται το μυαλό του ανθρώπου!

Ο υπερυπολογιστής διαθέτει 1 εκατομμύριο επεξεργαστές και είναι ο ταχύτερος μηχανισμός που έχει κατασκευαστεί ποτέ, με σκοπό τη μίμηση του ανθρώπινου μυαλού.

Ο «Spiking Neural Network Architecture», ή SpiNNaker διαθέτει ακόμα 1.200 διασυνδεδεμένους πίνακες κυκλωμάτων που λειτουργούν όλοι μαζί σαν τον εγκέφαλο του ανθρώπου.

«Ο SpiNNaker, βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναθεωρεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι συμβατικοί υπολογιστές», δήλωσε ο Στιβ Φάρμπερ (Steve Furber), καθηγητής Μηχανικής Η/Υ.

Όμως, ο SpiNNaker δεν σκέφτεται μόνο σαν εγκέφαλος. Δημιουργεί μοντέλα των νευρώνων του ανθρώπινου εγκέφαλου και προσομοιώνει περισσότερους νευρώνες σε πραγματικό χρόνο από οποιονδήποτε άλλον υπολογιστή στη Γη.

Για να προσομοιώσει τη δραστηριότητα των νευρώνων χρησιμοποιεί επεξεργαστές 500.000 πυρήνων. Η έρευνα γίνεται με την υποστήριξη του Προγράμματος Ανθρώπινου Εγκεφάλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή μιας προσπάθειας κατασκευής ενός εικονικού ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ο SpiNNaker θα συνεχίσει να επιτρέπει στους επιστήμονες να δημιουργούν λεπτομερή μοντέλα εγκεφάλου, καθώς μετά την αναβάθμιση του το 2016 έχει την ικανότητα να εκτελεί 200 τετράκις εκατομμύρια δράσεις ταυτόχρονα.

Στον ανθρώπινο εγκέφαλο, 100 δισεκατομμύρια νευρώνες λειτουργούν ταυτόχρονα και μεταδίδουν σήματα σε χιλιάδες προορισμούς. Ο SpiNNaker υποστηρίζει ένα εξαιρετικό επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των επεξεργαστών του, και συμπεριφέρεται σαν το νευρικό δίκτυο του εγκεφάλου.

Επίσης, μπορεί να ελέγξει ένα κινητό ρομπότ, το οποίο ονομάζεται SpOmnibot, και χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για την ερμηνεία δεδομένων που λαμβάνει από τους αισθητήρες οράσεως, ενώ κάνει επιλογές κίνησης σε πραγματικό χρόνο.

Με όλη την υπολογιστική του δύναμη και τις δυνατότητες που μοιάζουν με τον εγκέφαλο, πόσο πιθανή είναι η περίπτωση ο SpiNnaker να συμπεριφέρεται σαν ένας πραγματικός ανθρώπινος εγκέφαλος;

«Προς το παρόν, η προσομοίωση ενός ανθρώπινου εγκεφάλου δεν είναι απλά δυνατή», δήλωσε ο Furber. «Ένα προηγμένο μηχάνημα, όπως ο SpiNNaker, μπορεί να διαχειριστεί μόνο ένα μέρος της επικοινωνίας που εκτελείται από έναν ανθρώπινο εγκέφαλο και οι υπερυπολογιστές έχουν πολύ δρόμο να προχωρήσουν πριν μπορέσουν να σκεφτούν για τον εαυτό τους».

«Ακόμη και με 1 εκατομμύριο επεξεργαστές», εξηγεί, «μπορούμε να προσεγγίσουμε μόνο το 1% της κλίμακας του ανθρώπινου εγκεφάλου, και αυτό με πολλές απλουστευτικές υποθέσεις».

Ωστόσο, ο SpiNNaker θα μπορούσε να μιμηθεί τη λειτουργία ενός εγκεφάλου ποντικού, ο οποίος είναι 1.000 φορές μικρότερος από έναν ανθρώπινο εγκέφαλο, πρόσθεσε ο Furber.

Πηγή: Live Science / Photo Credit University of Manchester / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.