ΒΙΝΤΕΟ

Ζουμ στη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία!

Ένα εκπληκτικό βίντεο δείχνει πώς φαίνεται το «σημείο χωρίς επιστροφή»!

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτό που πιστεύεται εδώ και καιρό, ότι δηλαδή υπάρχει μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα, την οποία ονομάζουν Sagittarius A* (Τοξότης Α*), στο κέντρο του Γαλαξία μας.

Το βίντεο ξεκινά με μια ευρεία προβολή του Γαλαξία και στη συνέχεια κάνει ζουμ σε μια απεικόνιση των δεδομένων από προσομοιώσεις των τροχιακών κινήσεων των αερίων, τα οποία στροβιλίζονται γύρω από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα με το 30% της ταχύτητας του φωτός.

Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2018, επιστήμονες στο Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) αναλύουν πώς χρησιμοποίησαν το εξαιρετικά ευαίσθητο όργανο GRAVITY και τα τέσσερα τηλεσκόπια του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) για να δημιουργήσουν ένα υπερτηλεσκόπιο που έχει διάμετρο 130 μέτρα.

Οι επιστήμονες ανίχνευσαν τα φωτεινά σημεία των αερίων, τα οποία ταξιδεύουν κυκλικά, σε διάφορες τροχιές γύρω από τον Sagittarius A*.

Είναι «η πρώτη φορά που αυτό το υλικό έχει παρατηρηθεί γύρω από το σημείο «μη επιστροφής» και ακόμα πιο λεπτομερείς παρατηρήσεις των αερίων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αυτή τη μαύρη τρύπα», γράφει η ESO.

Οι επιστήμονες δημιουργούν όλο και μεγαλύτερα τηλεσκόπια, τα οποία θα μας δώσουν ακόμα πιο εντυπωσιακές εικόνες στο μέλλον, όπως διακρίνονται και στο παραπάνω γράφημα με όσα υπάρχουν και όσα έχουν προγραμματισθεί να κατασκευαστούν.

Βίντεο European Southern Observatory (ESO)

Πηγή: Peta Pixel / Επιμέλεια Snoopi24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.