ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το δέντρο που βγάζει καπνό!

Έτσι φαίνεται από μακριά!

Οι έρημοι του αμερικανικού νότου είναι γνωστές για τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα, τις ακραίες θερμοκρασίες και μια μεγάλη ποικιλία από μοναδική χλωρίδα και πανίδα.

Πολλά από τα ενδημικά δέντρα καλύπτουν τους κορμούς και τα κλαδιά τους με προστατευτικά αγκάθια για να αποκρούσουν σκορπιούς και διάφορα ερπετά.

Ένα τέτοιο τοπικό δέντρο φαίνεται από απόσταση σαν να εκτοξεύει μια ριπή καπνού. Για το λόγο αυτό ονομάζεται δέντρο «καπνοδόχος» ή «δέντρο που βγάζει καπνό».

Το «Smoketree Desert», με την επιστημονική ονομασία Psorothamnus spinosus, είναι ένα αδιάφορο μέλος της χλωρίδας της ερήμου, που είναι εξαιρετικά ανεκτικό στην ξηρασία.

Ευδοκιμεί στο ακραίο ηλιακό φως και μπορεί να φτάσει σε ύψος 7,2 μέτρα. Ακόμα, είναι ανεκτικό στις θερμοκρασίες κατάψυξης έως μείον 9 βαθμούς Κελσίου.

Το Smoketree είναι μέλος της οικογένειας των λαχανικών ή των μπιζελιών, καθιστώντας το ένα μακρινό συγγενή των άλλων δέντρων των ερήμων.

Ευδοκιμούν στις ξηρές αμμώδεις εκτάσεις της νότιας Νεβάδα, της νοτιοανατολικής Καλιφόρνιας και της νοτιοδυτικής Αριζόνας.

Το Smoketree έχει μια μοναδική, τραχιά εμφάνιση. Τα αργυρά κλαδιά του περιέχουν χρωστικές ουσίες χλωροφύλλης που επιτρέπουν να γίνεται φωτοσύνθεση όλο το χρόνο κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό της ερήμου.

Είναι καλυμμένο με αγκάθια και τα γκριζοπράσινα κλαδιά μοιάζουν να μπλέκονται. Τα φύλλα τείνουν να εμφανίζονται μετά από μια βροχή από την άνοιξη και παραμένουν στο δέντρο μόνο λίγες εβδομάδες κάθε χρόνο.

Στις αρχές του καλοκαιριού, το Smoketree εκρήγνυται σε μια θαυμάσια ανθοφορία των γαλαζοπράσινων λουλουδιών του, προσθέτοντας μια νότα χρώματος στο άνυδρο τοπίο της ερήμου.

Τα λουλούδια έχουν μήκος 3,8 εκατοστών, αλλά δεν παραμένουν πολύ πάνω στα δέντρα και σύντομα δημιουργούν ένα μοβ χαλί πάνω στην έρημο, γύρω από τον κορμό τους.

Κατά τη διάρκεια του κύκλου άνθισης του Smoketree, οι τοπικές μέλισσες της ερήμου και τα κολιμπρί περνούν το νέκταρ. Τα επικονιασμένα λουλούδια θα παράγουν μια σειρά μονού σπόρου, που μοιάζει με καστανό φασόλι.

Οι σπόροι χρειάζονται τη σωστή ποσότητα υγρασίας για να βλαστήσουν και να γίνουν τα δέντρα που παραμένουν ζωντανά για πολλά χρόνια στο χώμα της ερήμου.

Για να βλαστήσουν, όμως, πρέπει το σκληρό χώμα να είναι σχισμένο. Έτσι, οι σπόροι βγάζουν πρώτα ρίζες κάτω από την επιφάνεια, όπου βρίσκουν νερό, και στη συνέχεια αναπτύσσονται πάνω από έδαφος.

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.