ΖΩΗ

Άλογα σέρνουν καράβια!

Παραδοσιακός τρόπος μεταφοράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες!

Photo Credit dcurzon /  Grand Western Canal in Devon, Αγγλία

Πριν εφευρεθούν κινητήρες που δίνουν ώθηση στα σκάφη, στις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, και σε κάποιο βαθμό στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, τη λύση έδιναν τα ζώα.

Άλογα -και μερικές φορές μουλάρια και γαϊδούρια- περπατούσαν κατά μήκος των καναλιών και των ποταμών, τραβώντας φορτηγίδες, που μετέφεραν διάφορα προϊόντα ή επιβάτες.

Επειδή το φορτίο κινείται μέσα στο νερό, η τριβή είναι ελάχιστη, επιτρέποντας στο άλογο να τραβήξει πενήντα φορές περισσότερο βάρος από μια παραδοσιακή άμαξα στον δρόμο.

Photo Credit david muscroftCromford Canal, Matlock, Αγγλία

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα σκάφη τα τραβούσαν άνδρες και γυναίκες, επειδή πολλές όχθες καναλιών ήταν ιδιωτικές και δεν επιτρεπόταν στα ζώα να περνούν από αυτές.

Στα τέλη του 18ου αιώνα η Βρετανία άρχισε να κατασκευάζει ειδικές διαδρομές ρυμούλκησης στις όχθες των ποταμών και των καναλιών, παρακάμπτοντας τις απαγορεύσεις και αντικαθιστώντας τους ανθρώπους με ζώα.

Κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης στη Βρετανία, κάθε φορά που μεγάλες ποσότητες βαρέων προϊόντων έπρεπε να μετακινηθούν στην ενδοχώρα, οι φορτηγίδες τις οποίες τραβούσαν τα άλογα, έκαναν τέλεια τη δουλειά τους.

Photo Credit Anguskirk / Kennet και Avon canal, Kintbury, Αγγλία

Από τη δεκαετία του 1770 έως τη δεκαετία του 1830, το Ηνωμένο Βασίλειο πέρασε μια περίοδο έντονης οικοδόμησης των καναλιών, που συχνά αναφέρεται ως η «Χρυσή Εποχή» των βρετανικών καναλιών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η οποία ονομάστηκε «καναλο-μάνια», τεράστια ποσά επενδύθηκαν στην κατασκευή καναλιών, και παρόλο που αρκετά σχέδια έπεσαν έξω, το σύστημα των καναλιών επεκτάθηκε γρήγορα φτάνοντας σχεδόν τα 6.000 χιλιόμετρα σε μήκος.

Πολλές εταιρείες καναλιών σχηματίστηκαν και υπήρχε φρενήρης ανταγωνισμός και αντιπαλότητα μεταξύ τους. Ωστόσο, αυτά τα κανάλια του 18ου αιώνα ήταν πολύ στενά και μόνο πολύ μικρά σκάφη μπορούσαν να πλοηγηθούν σε αυτές τις πλωτές οδούς.

Ολλανδία 1931

Διάφορες καινοτόμες λύσεις αναζητήθηκαν, όπως γέφυρες, μπάρες και σήραγγες για να περνούν τα άλογα χωρίς να διακόπτεται το τράβηγμα των ρυμουλκών.

Στις Κάτω Χώρες, όπου η κυκλοφορία μέσω των καναλιών είναι σημαντική, τα σκάφη που έσερναν τα άλογα είχαν αρχίσει να λειτουργούν περισσότερο από έναν αιώνα νωρίτερα από ό, τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρώτο τρεκσουίτ (trekschuit), όπως τα έλεγαν, ταξίδεψε το 1632 μεταξύ Άμστερνταμ και Χάρλεμ και μπορούσε να μεταφέρει 30 επιβάτες. Το κανάλι έχει σκαφτεί σε ευθεία γραμμή για να εξασφαλίζει τη συντομότερη διαδρομή, αλλά οι επιβάτες έπρεπε να αλλάξουν σκάφη στο μέσο.

Ολλανδία

Αυτή η πόλη στάση δεν ήταν, όμως, εμπόδιο στη λειτουργία του trekschuit, η οποία θεωρήθηκε τόσο επιτυχημένο, ώστε η διαδρομή επεκτάθηκε δύο δεκαετίες αργότερα.

Από τις αρχές του 18ου αιώνα, ένα εκτεταμένο δίκτυο υπηρεσιών trekschuit και πορθμείων συνδέει όλες τις σημαντικές πόλεις στις παράκτιες επαρχίες των Κάτω Χωρών.

Το ταξίδι ήταν αξιόπιστο, άνετο και φθηνό και η ταχύτητα έφτανε περίπου τα 7 χιλιόμετρα την ώρα. Αρκετά ταχύτερο από το περπάτημα και πιο άνετο από μια άμαξα.

Γερμανία 1880

Οχάιο, ΗΠΑ, 1902

Το σύστημα έγινε τόσο δημοφιλές, ώστε δημιουργήθηκε αντίστοιχο σύστημα σε κανάλι που είχε σκαφτεί στο Οχάιο, στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1820.

Με την έλευση των σιδηροδρόμων, αυτός ο γραφικός και ουσιαστικός τρόπος μεταφοράς έπαψε να υφίσταται, αλλά σε ορισμένες περιοχές εξακολουθεί να υπάρχει ως τουριστικό αξιοθέατο.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.