ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Το χταπόδι «Ντάμπο» σε δράση!

Μοναδικό βίντεο από ένα σπάνιο θαλάσσιο είδος!

Χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας καταγράφηκε στην κάμερα να κολυμπά ένα από τα πλέον σπάνια είδη χταποδιού, το λεγόμενο «Ντάμπο» (Dumbo), γιατί έχει μεγάλα αυτιά σαν το ελεφαντάκι του Ντίσνεϊ.

Μια ομάδα επιστημόνων του ερευνητικού σκάφους «E/V Nautilus» είδε αυτό το πλάσμα 3.200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και καταγράφηκαν οι εντυπωσιακές κινήσεις του με τη βοήθεια ενός τηλεχειριζόμενου οχήματος.

Οι έρευνες γίνονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 80 μίλια από την ακτή του Μοντερέι (Monterey), στην Καλιφόρνια, όπου βρίσκεται ένας εκτεταμένος υποβρύχιος βιότοπος με ζωντανά κοράλλια, σφουγγάρια και διάφορα πλάσματα, τα οποία ζουν κοντά στο βυθό της θάλασσας και εμφανίζονται φευγαλέα.

Τα χταπόδια «Ντάμπο» ανήκουν στην οικογένεια Grimpoteuthis, και υπάρχουν περίπου 17 γνωστά είδη. Είναι διαφορετικά σε εμφάνιση από τα κοινά χταπόδια, και κυμαίνονται σε μήκος από 20 εκατοστά έως 1,80 μέτρα.

Μερικά έχουν επένδυση από αγκάθια στα πλοκάμια, τα οποία ανοίγουν σαν πέπλο για να κολυμπούν, ενώ δεν μπορούν να να παράξουν μελάνι.

Γεννούν αυγά και κυνηγούν στα βάθη του Ειρηνικού και του Ατλαντικού ωκεανού, μεταξύ 3.000 και 4.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το συγκεκριμένο χταπόδι εμφανίστηκε σε βάθος περίπου 3.200 μέτρων. Επειδή κατοικούν σε τέτοια ακραία βάθη, τα «Ντάμπο» είναι σπάνια, καθώς δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν και να μελετηθούν.

Το σκάφος «E/V Nautilus» διερευνά άγνωστες περιοχές των ωκεανών κάνοντας νέες ανακαλύψεις στη βιολογία, τη γεωλογία και την αρχαιολογία.

Πηγή: Smithsonian / Βίντεο EVNautilus / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, ΦΥΣΗ

Tagged as: , ,

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.