ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Μπορούν τα σκυλιά να ξέρουν την ώρα;

Εντυπωσιακά ευρήματα επιστημόνων!

Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου που προσπάθησε να κοιμηθεί το Σαββατοκύριακο γνωρίζει την απάντηση στην ερώτηση αν οι τετράποδοι φίλοι μας γνωρίζουν την ώρα.

Τα σκυλιά κατοικίδιων ζώων, αλλά και πολλές γάτες, φαίνεται ότι έχουν κάποιο είδος εσωτερικού ρολογιού που τους επιτρέπει να γνωρίζουν πότε είναι ώρα να φάτε, να κοιμηθείτε και σίγουρα πότε θα σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί.

Προφανώς, τα σκυλιά δεν μπορούν να καταλάβουν την ώρα στα ρολόγια ή να μετρήσουν τα λεπτά. Όμως, έχουν την απόλυτη αίσθηση του χρόνου με τον δικό τους τρόπο.

Μια νέα μελέτη από το Northwestern University έχει βρει τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη σχέση τους με τον χρόνο. Οι ερευνητές εξέτασαν τον μεσοθωρακικό φλοιό του εγκεφάλου (MEC), ο οποίος σχετίζεται με τη μνήμη και το περπάτημα.

Βρήκαν ένα ανεξερεύνητο σύνολο νευρώνων, οι οποίοι κινούνται σαν ένα ρολόι κάθε φορά που ένα ζώο βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.

«Αυτό αποδείχθηκε και σε πειράματα με ποντίκια, τα οποία έδειξαν ότι τα ζώα έχουν μια ρητή αναπαράσταση του χρόνου στο μυαλό τους για να μετρήσουν ένα χρονικό διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ντάνιελ Ντόμπεκ (Daniel Dombeck).

Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα διάδρομο με ποντίκια σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Τα ποντίκια έμαθαν να τρέχουν σε μια πόρτα. Μετά από περίπου έξι δευτερόλεπτα, η πόρτα ανοίγει και το ποντίκι μπορεί να περάσει και να πάρει μια ανταμοιβή.

Μετά από αρκετές επαναλήψεις, οι ερευνητές έκαναν την πόρτα αόρατη στη σκηνή της εικονικής πραγματικότητας. Όμως, το ποντίκι περίμενε ακόμα έξι δευτερόλεπτα στο ίδιο σημείο, πριν την περάσει για να πάρει τη λιχουδιά του.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους σκύλους, οι οποίοι εκτός από την επανάληψη που αποτυπώνεται στον εγκέφαλο τους, έχουν και ένα άλλο δυνατό όπλο. Την όσφρηση.

Η Αλεξάνδρα Χόροβιτς (Alexandra Horowitz), συγγραφέας του βιβλίου «Να είσαι σκύλος: Ακολουθώντας το σκυλί σε έναν κόσμο οσμής» (Being a Dog: Following the Dog into a World of Smell), λέει ότι τα σκυλιά ανιχνεύουν τον χρόνο με τις μύτες τους.

«Οι μυρωδιές λένε την ώρα, με άλλα λόγια, η ισχυρή οσμή είναι αυτή που δείχνει κάτι πιο πρόσφατο. Η ασθενέστερη οσμή είναι αυτό που έμεινε στο παρελθόν.Έτσι, αν είναι σε θέση να ανιχνεύσουν μια οσμή, δεν βλέπουν μόνο τι είναι, αλλά και πόσο χρόνο διήρκεσε», λέει η Horowitz.

«Μυρίζει σε μια αλλαγή δωματίου καθώς περνάει η μέρα και ο ζεστός αέρας προκαλεί ρεύματα στους τοίχους και η θερμοκρασία του δωματίου ανεβαίνει. Το αντίστροφο συμβαίνει το απόγευμα, όταν ο ήλιος αρχίσει να δύει.Το σκυλί, νομίζω, μπορεί να μυρίσει τον χρόνο από την κίνηση του αέρα μέσα στο δωμάτιο».

Έχετε παρατηρήσει ότι το σκυλί σας φαίνεται να σας περιμένει στην πόρτα όταν επιστρέφετε στο σπίτι από τη δουλειά; Δεν έχετε εκτιμήσει λάθος.

Η προσωπική σας μυρωδιά αρχίζει να διαχέεται όσο απομακρύνεστε από το σπίτι, αλλά επανέρχεται εντονότερη όταν πλησιάζετε και πάλι.

Εκτός από τη μυρωδιά του σώματος σας, ο σκύλος μπορεί να μυρίσει και την οσμή των ρούχων, τα οποία φορούσατε όταν φύγατε, και ιδιαίτερα εκείνα που είναι δύσοσμα.

Έτσι, η αίσθηση του χρόνου που έχει μέσω της μύτης του, είναι αλάνθαστη!

Πηγή: Mother Nature Network / Βίντεο BBC / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.