ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Σπειροειδής σκάλα «κόβει» στη μέση γυάλινο κτίριο!

Εκπληκτική αρχιτεκτονική κατασκευή που μοιάζει με έργο τέχνης!

Στην πόλη Σαοσίνγκ (Shaoxing), στην ανατολική Κίνα, ένα γυάλινο κτίριο που μοιάζει με κυλινδρικό σωλήνα, φαίνεται να κόβεται στη μέση σαν κορμός δέντρου, από μια τεράστια εξωτερική σπειροειδή σκάλα.

Πρόκειται για το κέντρο Heli-Stage, το οποίο αποτελείται από ένα συνδυασμό καλλιτεχνικών και εμπορικών χώρων στην καρδιά της συνοικίας Κεκιάο (Keqiao) και έχει σχεδιαστεί από το στούντιο ATAH στη Σαγκάη.

Λόγω της στρατηγικής της θέσης του κτιρίου στα νότια του Δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ (Yangtze), η Keqiao είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους κόμβους στον κόσμο για την παραγωγή, το εμπόριο και τη διανομή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

«Η ιδέα σχεδιασμού περιλαμβάνει μια σπειροειδή μορφή», είπαν οι αρμόδιοι του ATAH, προσθέτοντας, «θολώνει το όριο μεταξύ των ορόφων, συνδέοντας έτσι τον εξωτερικό χώρο με τον εσωτερικό, δημιουργώντας μια συνεχή εκθεσιακή επιφάνεια».

Μια σκάλα η οποία ακολουθεί την περίμετρο της κυλινδρικής δομής ανεβαίνει από το έδαφος για να συνδεθεί σταδιακά με τα άλλα επίπεδα. Αυτός ο εξωτερικός χώρος κυκλοφορίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλιτεχνικές παραστάσεις και είναι ορατός από όλη την πλατεία, η οποία βρίσκεται από κάτω.

Η κύρια δομή του κτιρίου έχει χαλύβδινο πυρήνα, ενώ η εξωτερική επιφάνεια είναι τυλιγμένη με ένα απέραντο τοίχωμα από καμπυλωτά και τριγωνικά, διπλά τζάμια. Αυτή η επιφάνεια ενσωματώνει τεχνολογία προβολής που μπορεί να μετατρέψει το κτίριο σε κινούμενο φάρο, καθώς εμφανίζει διαφορετικά μοτίβα ή γραφικά.

«Ο σχεδιασμός των εσωτερικών χώρων υιοθετεί την έννοια της ύφανσης, χρησιμοποιώντας αφηρημένα στοιχεία σχεδίασης, όπως τον περιστρεφόμενο τροχό», τόνισαν οι αρχιτέκτονες.

«Κατά την είσοδο, οι επισκέπτες είναι βυθισμένοι στην αρχιτεκτονική υπερβολή της περιστροφικής, διάχυτης και συνυφασμένης κίνησης, η οποία κυριαρχεί στο χώρο».

Το κτίριο διαθέτει τρεις ορόφους εκθεσιακών χώρων, οι οποίοι περιβάλλουν τον κεντρικό πυρήνα και είναι επίσης προσβάσιμοι από τη σπειροειδή σκάλα.

Πηγή: De Zeen / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.