ΤΟΠΟΙ

«Φάρμα» αλατιού κάτω από ενεργό ηφαίστειο!

Κάποτε η λάβα σταμάτησε λίγο πριν τις αλυκές!

Photo Credit Ingo Ronner

Στο δήμο Φουενκαλιέντε (Fuencaliente), στο νησί Λα Πάλμα (La Palma), στις Καναρίους Νήσους, λειτουργούν από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι γραφικές αλυκές που έχουν φόντο το ηφαίστειο Τενεγκία (Teneguía).

Το αλάτι το οποίο βγαίνει εκεί, είναι από τα λίγα που παράγονται πλέον στα Κανάρια Νησιά. Αποτελείται από μια σειρά κομψά κατανεμημένων, επίπεδων «ταψιών» στα οποία πέφτει το νερό του ωκεανού, και μετά την εξάτμιση του από τον καυτό ήλιο αφήνει πίσω το αλάτι.

Photo Credit Bernhard Hecker

Αυτή η όμορφη «φάρμα» αλατιού ξεκίνησε από την οικογένεια Ερνάντεζ Βιγιάλμπα (Hernández Villalba), βρίσκεται βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού.

Η τοποθεσία επιλέχθηκε επίτηδες λόγω του σχετικά επίπεδου εδάφους, το οποίο δημιουργήθηκε εκεί από επαναλαμβανόμενες εκρήξεις του κοντινού ηφαιστείου.

Photo Credit Rufus46

Photo Credit Rufus46

Αυτό το επίπεδο οροπέδιο επέτρεψε στην οικογένεια να εγκαταστήσει τις αλυκές, χωρίς να χρειαστεί να κάνει πολλές αλλαγές στο περιβάλλον.

Αλλά το 1971, το ηφαίστειο ξέσπασε για άλλη μια φορά, καταστρέφοντας σχεδόν τα υπόλοιπα αλατοχώρια του νησιού, αλλά λέγεται ότι η λάβα σταμάτησε μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη «φάρμα» του Villalba.

Photo Credit Rufus46

Από τότε το αλάτι που παράγεται στο Fuencaliente ονομάζεται «Teneguía Sea Salt», καθώς προστέθηκε στον τίτλο και το όνομα του ηφαιστείου.

Από το 1994 οι αλυκές έχουν επεκταθεί, αφού θεωρήθηκε ότι είναι περιοχή επιστημονικού ενδιαφέροντος για την ύπαρξη οικοτόπων διαφόρων μικροοργανισμών, οι οποίοι με τη σειρά τους προσελκύουν διάφορα αποδημητικά πτηνά.

Photo Credit CoolCrab 

Μάλιστα, αποτελούν δημοφιλές τουριστικό μέρος, λόγω της μοναδικής και γραφικής εμφάνισής του. Οι πολύχρωμες «πισίνες» δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα αντίθεση μεταξύ του άσπρου αλατιού και των μαύρων βράχων από τη λάβα, δίπλα στη γαλάζια θάλασσα.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.