ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σπάνιες εικόνες από την «Πράσινη Γραμμή»» της Λευκωσίας!

Φωτογραφίες που δείχνουν την εγκατάλειψη και την καταστροφή

Ο Ολλανδός φωτογράφος των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, Ρόμαν Ρόμπροεκ (Roman Robroek) πήγε στην Κύπρο για να απαθανατίσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην «Πράσινη Γραμμή», η οποία αποτελεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Στο συγκλονιστικό φωτορεπορτάζ του αναφέρει ότι ο στόχος της επίσκεψής του ήταν να τραβήξει φωτογραφίες των εγκαταλελειμμένων κτιρίων και να αναδείξει την αρχιτεκτονική τους, αλλά και την κοινωνική πλευρά του θέματος.

Όπως γράφει ο Robroek, το άρθρο του είναι ένα ντοκιμαντέρ της τρέχουσας κατάστασης της «Πράσινη Γραμμή», κυρίως με εξωτερικά πλάνα, τα οποία δείχνουν ότι η περιοχή έχει γίνει κυριολεκτικά «πράσινη», λόγω των μεγάλων δέντρων που υπάρχουν.

Όπως παρατήρησε, όλοι οι δρόμοι, με λίγες εξαιρέσεις, έχουν κλείσει με βαρέλια ή συρματοπλέγματα σε μια προσπάθεια να κρατήσουν μακριά τους πολίτες από κάθε προσπάθεια να διασχίσουν τη «νεκρή ζώνη».

«Οι ντόπιοι με τους οποίους μίλησα, δεν είχαν περάσει ποτέ. Άρχισαν να μου ρωτούν πώς είναι στην άλλη πλευρά των συνόρων, καθώς δεν μπορούν να διασχίσουν την ουδέτερη ζώνη. Η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη», αναφέρει ο Robroek.

Και συνεχίζει: «Το πιο εντυπωσιακό πράγμα που βίωσα, είναι ότι μπορείτε να δείτε και να αισθανθείτε ότι και οι δύο πλευρές έχουν αναπτυχθεί χωριστά σαν να είστε σε διαφορετικές χώρες. Αρχιτεκτονική, τρόφιμα, πολιτισμός, άνθρωποι. Όλα ήταν διαφορετικά».

Η ζώνη ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο έγινε γνωστή ως «Πράσινη Γραμμή», όταν ο στρατηγός Πίτερ Γιανγκ (Peter Young), ο οποίος ήταν διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης το 1963, τράβηξε στον χάρτη μια γραμμή με πράσινο μολύβι για να δείχνει τα όρια μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μετά τις πρώτες διακοινοτικές ταραχές που είχαν ξεσπάσει τότε.

Η ζώνη επεκτάθηκε το 1974 μετά την κατάπαυση του πυρός της 16ης Αυγούστου 1974, ύστερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, και την κατάτμηση του νησιού.

Η σημερινή «Πράσινη Γραμμή» περνά από το κέντρο της Λευκωσίας, χωρίζοντας την πόλη σε νότια και βόρεια τμήματα. Συνολικά, εκτείνεται σε 346 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με πλάτος λιγότερο από 20 μέτρα για περισσότερα από 7 χιλιόμετρα.

Ορισμένες περιοχές είναι ανέγγιχτες από ανθρώπινες παρεμβάσεις και έχουν παραμείνει ένα ασφαλές καταφύγιο για τη χλωρίδα και την πανίδα.

«Μέσα σε αυτή την εξαιρετικά περιορισμένη περιοχή, τα ιστορικά κτίρια μαζί με τις νεότερες κατασκευές «υποφέρουν» από φυσική αποσύνθεση, καθώς παραμελούνται για περισσότερα από 30 χρόνια.

»Η σημερινή κατάσταση έχει αρνητικές επιπτώσεις στον αστικό ιστό της παλιάς πόλης και συμβάλλει στην υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου στο σύνολό του, οδηγώντας στη φυσική, οικονομική και κοινωνική του φθορά», επισημαίνει ο Robroek.

Πηγή: Peta Pixel / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.