ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Το σπίτι με τα ηλιοτρόπια!

Ένα από τα πρώτα έργα του Γκαουντί!

Το σπίτι που είναι διακοσμημένο με εκατοντάδες κεραμικά ηλιοτρόπια και με ανατολίτικη τεχνοτροπία, είναι ένα από τα πρώτα έργα του Αντόνι Γκαουντί (Antoni Gaudí) και από τα λίγα κτίρια που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας εκτός Καταλονίας.

Το σπίτι το οποίο ήταν το εξοχικό ενός μουσικού, χτίστηκε στη μικρή πόλη Κομίγιας (Comillas), στην περιοχή της Κανταβρίας, στη βόρεια Ισπανία, το 1885.

Η ανατολίτικη επιρροή που διακρίνεται στα πρώιμα έργα του Γκαουντί, είναι και εδώ εμφανής με την κατασκευή ακόμα και ενός μιναρέ, ενώ το εξωτερικό πράσινο χρώμα του κτιρίου δένει απόλυτα με το περιβάλλον, καθώς γύρω του υπάρχουν τεράστια δέντρα.

Τα σημάδια του στυλ του διάσημου αρχιτέκτονα εκφράζονται τόσο με τη χρήση υλικών, όπως η πέτρα στο κάτω μέρος του σπιτιού, και τούβλου διακοσμημένο με γυαλισμένα κεραμικά που εκτείνονται σε λωρίδες, τα οποία έχουν αναπαραστάσεις ηλιοτρόπιων.

Ο μιναρές είναι, ουσιαστικά, ένας πύργος παρατήρησης με εκπληκτική θέα, η κορυφή του οποίου ολοκληρώνεται με χρωματιστά κεραμικά και χυτοσίδηρο, στοιχεία που δείχνουν επίσης το μεγαλείο της ευρωπαϊκής art nouveau.

Οι εικόνες ανήκουν στον φωτογράφο Νταβίντ Καρντελούς (David Cardelús), ο οποίος απεικονίζει το «El Capricho», όπως λέγεται το σπίτι, από κάθε δυνατή γωνία.

Στόχος του είναι να μας δώσει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε το κτίριο, αλλά και να δούμε τον πλούτο της λεπτομέρειας και του συμβολισμού, όπως παρατηρείται και σε όλα τα άλλα έργα του αρχιτέκτονα.

Το σπίτι είναι προσανατολισμένο σαν μια τέλεια ηλιακή πυξίδα η οποία δείχνει τα μονοπάτια που οδηγούν σε αυτό, μετά την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα.

Το όνομα του κτιρίου, παραπέμπει στην ελευθερία της μουσικής σύνθεσης, αλλά μιλάει και για την επιθυμία του πελάτη του Γκαουντί να δημιουργηθεί ένα κτίριο με μια τόσο εξωφρενική εμφάνιση που θα ήταν αξεπέραστο στην πόλη.

Πηγή: Designboom / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.