ΖΩΗ

Ο μοναδικός άνθρωπος που έχει θαφτεί στο φεγγάρι!

Δεν είναι επιστημονική φαντασία, αλλά πραγματικότητα!

Ο επιστήμονας Γιουτζίν Σουμέικερ (Eugene Shoemaker) δεν είναι από τους πλέον γνωστούς στο ευρύ κοινό, αν και είναι ο άνθρωπος που εντόπισε έναν κομήτη, τον «Comet Shoemaker-Levy 9», ο οποίος έπεσε στον πλανήτη Δία το 1994.

Ο κομήτης, τον οποίο ανακάλυψε με τη σύζυγό του Καρολάιν (Carolyn), και τον Ντέιβιντ Λέβι (David Levy), θεωρήθηκε σημαντικός γιατί ήταν η πρώτη φορά που οι άνθρωποι μπορούσαν να παρακολουθήσουν μια πλανητική σύγκρουση από πρώτο χέρι.

Η συντριβή πήρε τόσο μεγάλη διάσταση από τον Τύπο ότι και έτσι ο Shoemaker έγινε γνωστός στις ΗΠΑ και ακολούθησε μια διάσημη σταδιοδρομία με αστρονομικές εφαρμογές, συμβάλλοντας στην πλανητική επιστήμη.

Μάλιστα, χρησιμοποίησε τις γνώσεις του για να εκπαιδεύσει έναν αριθμό αστροναυτών της αποστολής Apollo για το τι θα περίμενε κανείς να βρει στην επιφάνεια της Σελήνης, από την άποψη του εδάφους. Ο ίδιος όμως δεν κατάφερε να ταξιδέψει για ιατρικούς λόγους.

Η συναρπαστική ζωή του έσβησε απότομα στις 18 Ιουλίου 1997, σε αυτοκινητικό δυστύχημα, ενώ εξέταζε έναν κρατήρα μετεωριτών στην Αυστραλία. Αλλά ακόμα και με τον θάνατο, όπως αποδείχθηκε, το «ταξίδι» του στο Διάστημα, δεν είχε φτάσει στο τέλος του.

Ένας στενός συνάδελφος της γυναίκας του Shoemaker, προσπαθήσει να βρει τρόπο ώστε να σκορπιστεί η στάχτη του στη Σελήνη. Κάτι, που δέχτηκε η NASA και κλήθηκε η εταιρεία Σελέστις (Celestis), οποία έστελνε στο Διάστημα στάχτες νεκρών!

Έτσι, κατασκευάστηκε η κατάλληλη κάψουλα, μέσα στην οποία θα τοποθετούνταν οι στάχτες του Shoemaker, με κόστος 600 δολάρια.

Στις 6 Ιανουαρίου 1998, το διαστημικό σκάφος «Lunar Prospector» της NASA κατευθύνθηκε στον νότιο πόλο της Σελήνης, μεταφέροντας και την κάψουλα της Celestis, με τις στάχτες να είναι τυλιγμένες σε ένα κομμάτι φύλλου ορειχάλκου, πάνω στο οποίο ήταν χαραγμένο με λέιζερ με το όνομά του Shoemaker.

Στις 31 Ιουλίου 1999, όταν ολοκληρώθηκε η ερευνητική αποστολή του, η NASA σκόπιμα κατέστρεψε το σκάφος στην επιφάνεια της Σελήνης, μαζί με τις στάχτες του πρώτου και μοναδικού, μέχρι σήμερα, ανθρώπου, ο οποίος τάφηκε έξω από τον πλανήτη Γη!

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΖΩΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.