ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καταβόθρα οδηγεί σε μαγευτικό τοπίο!

Κάτω από αυτήν κρύβεται ένα γιγαντιαίο σπήλαιο!

Βαθιά στις ομιχλώδεις κοιλάδες της αυτόνομης περιφέρειας Κουανγξί Τσουάνγκ (Guangxi Zhuang) της Κίνας, ανακαλύφθηκε από ερευνητές μια τεράστια αίθουσα σπηλαίων, η οποία χαρακτηρίσθηκε «παγκόσμιας κλάσης».

Η εξερεύνηση έγινε από κοινή αποστολή Κίνας-Ηνωμένου Βασιλείου και όπως έγινε γνωστό, η ομάδα κατέβηκε στο σπήλαιο των 6,7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, με ένα σχοινί 200 μέτρων.

Το τοπίο που αντίκρισαν, είναι εκπληκτικά όμορφο. Στο εσωτερικό του σπηλαίου κυλούν καθαρά γαλανά νερά, υπάρχει ένας καταρράκτης και άλλα εντυπωσιακά γεωλογικά χαρακτηριστικά.

«Αυτή η γιγαντιαία αίθουσα σπηλαίων ανακαλύφθηκε πέρυσι από την αποστολή του Χονγκ Κονγκ, οπότε ονομάστηκε Χογκ Κογκ Χάιτιντ Χολ (Hong Kong Haiting Hall), αλλά αυτή τη φορά καθορίσαμε τον όγκο και την παγκόσμια θέση της μέσω της τρισδιάστατης σάρωσης», δήλωσε ο γεωλόγος Τσανγκ Γουανχάι (Zhang Yuanhai).

Οι αιτίες για τη δημιουργία μιας καταβόθρας ποικίλλουν από περίπτωση σε περίπτωση, αλλά συχνά είναι αποτέλεσμα διάβρωσης του εδάφους από υπόγεια ύδατα, τα οποία διαλύουν ασβεστολιθικά άλλα πετρώματα, όπως ο γύψος.

Τελικά, όταν έχει σημειωθεί αρκετή διάβρωση, το έδαφος υποχωρεί και δημιουργούνται δίκτυα υπόγειων σπηλιών.

Αυτή η γωνιά της Κίνας δεν είναι ξένη προς τις καταβόθρες. Βόρεια της Guangxi, ο δήμος Τσονγκκίνγκ (Chongqing) στη νότια Κίνα, φιλοξενεί τη Σιαοτσάι Τιανκένγκ (Xiaozhai Tiankeng), επίσης γνωστή ως Χέβενλι Πιτ (Heavenly Pit), η οποία πιστεύεται ότι είναι η βαθύτερη καταβόθρα στον κόσμο.

Πηγή: Iflscience / Βίντεο Euronews / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.