ΜΟΥΣΕΙΑ

Το μουσείο της πληροφορίας!

Όταν η τεχνολογία ήταν στα πρώτα βήματα της!

Μια θαυμάσια συλλογή από διάφορα γκάτζετ τα οποία θυμίζουν άλλες εποχές, αναλύει τη συναρπαστική ιστορία της τεχνολογίας των πληροφοριών.

Το «Museum ENTER» στο Σόλοτουρν (Solothurn), στην Ελβετία, είναι ένα μουσείο το οποίο στηρίζεται στη σπανιότητα των αντικειμένων που εκτίθενται. Προέκυψε από τη συγχώνευση αρκετών τοπικών συλλογών και αρκετές δωρεές πολιτών.

Διαθέτοντας αντικείμενα από τα πρώτα τηλέφωνα, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, το μουσείο προσφέρει βαθιά γνώση της πρώιμης και σύγχρονης τεχνολογίας της επικοινωνίας.

Υπάρχουν, επίσης, ολόκληρα στούντιο ραδιοφώνου και τηλεόρασης, τα οποία δείχνουν πώς παράγεται και εκπέμπεται το περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης, προτού οι κόσμοι αυτοί γίνουν ψηφιακοί.

Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τις αρχές της συνεχιζόμενης ψηφιακής επανάστασης.

Η συλλογή ιστορικών αντικειμένων που σχετίζονται με την ιστορία της επεξεργασίας πληροφοριών είναι τεράστια, καθώς εμφανίζονται όλα τα είδη συστημάτων πληροφορικής, τεχνολογίες αποθήκευσης δεδομένων, ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλα συναφή αντικείμενα.

Μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλά σπάνια και περίεργα πράγματα. Για παράδειγμα, θα δείτε πολλά «Volksempfängers», το πρώιμο μοντέλο ραδιοφώνου, το οποίο χρησιμοποιείται από το γερμανικό ναζιστικό καθεστώς για να εξαπλωθεί η προπαγάνδα του.

Ακόμα, υπάρχει και η «Anita», η πρώτη ηλεκτρονική επιτραπέζια αριθμομηχανή, από το 1961, και αρκετά δείγματα των διάσημων υπολογιστών της Apple 1, ο ένα από τα οποία βρίσκεται μέσα σε ξύλινη θήκη.

Το πιο θαυμάσιο και ιστορικό αντικείμενο είναι το «Curta», μια εύχρηστη μηχανική αριθμομηχανή τσέπης, η οποία μοιάζει με μύλο που κόβουν το πιπέρι, και αποτελείται από περισσότερα από 700 μέρη.

Το μηχάνημα αυτό συνδέεται με μια τραγική ιστορία, δεδομένου ότι σχεδιάστηκε από τον Αυστριακό μηχανικό Κουρτ Χέρζταρκ (Curt Herzstark) στα τέλη του 1930. Ο Herzstark, ο πατέρας του οποίου ήταν Εβραίος, φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχβαλντ (Buchenwald), όπου πέρασε πολλά χρόνια καταναγκαστικής εργασίας.

Οι ναζιστικές αρχές γοητεύτηκαν με την εφεύρεση του Herzstark και έκλεψαν το σχέδιο της μηχανής, το οποίο κρατήθηκε μυστικό μέχρι το τέλος του πολέμου, γιατί ήθελαν να κάνουν το «Curta» δώρο-έκπληξη στον Χίτλερ, μετά την αναμενόμενη «τελική νίκη».

Αλλά ευτυχώς, ο εφευρέτης ήταν σε θέση να υπερασπιστεί τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του μετά τον πόλεμο, και το «Curta» ήταν ένα μάλλον επιτυχημένο προϊόν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν οι ψηφιακές αριθμομηχανές έκαναν παρωχημένες τις μηχανολογικές λύσεις.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.