ΝΕΑ

Το καράβι του Οδυσσέα!

Το παλαιότερο άθικτο ναυάγιο του κόσμου!

Το πλοίο, πανομοιότυπο με αυτό που ταξίδεψε ο Οδυσσέας, ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι το σκάφος, μήκους 23 μέτρων, έχει παραμείνει στο βυθό ακέραιο για περισσότερα από 2.400 χρόνια!

Το καράβι, το οποίο θεωρείται αρχαίο ελληνικό, ανακαλύφθηκε με τους ιστούς, τα πηδάλια και τα καθίσματα των κωπηλατών, σε βάθος περίπου 2 χιλιομέτρων από την επιφάνεια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το στοιχείο που συντέλεσε στην άψογη διατήρηση του, είναι η έλλειψη οξυγόνου σε αυτό το βάθος.

«Ένα πλοίο το οποίο επιβιώνει άθικτο από τον κλασικό κόσμο και βρίσκεται κάτω από 2 χιλιόμετρα νερού, είναι κάτι που ποτέ δεν θα πίστευα ότι είναι εφικτό», δήλωσε ο καθηγητής Τζον Άνταμς (Jon Adams), ο κύριος ερευνητής για τα ναυάγια της Μαύρης Θάλασσας Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP).

«Αυτό θα αλλάξει την κατανόησή μας σχετικά με τη ναυπηγική και τη ναυτιλία στον αρχαίο κόσμο», πρόσθεσε.

Το πλοίο πιστεύεται ότι ήταν εμπορικό και χρονολογείται περίπου στην ίδια περίοδο με  το κεραμικό αγγείο των «Σειρήνων», όπου απεικονίζεται ο Οδυσσέας δεμένος στο κατάρτι να αντιστέκεται στα τραγούδια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα των αρχαιολόγων δήλωσε ότι σκόπευε να εγκαταλείψει το ναυάγιο, αλλά ένα μικρό κομμάτι του χρονολογήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον, και τα αποτελέσματα «επιβεβαίωσαν ότι είναι το παλαιότερο άθικτο ναυάγιο που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα».

Στη Μαύρη Θάλασσα εντοπίστηκαν περισσότερα από 60 ναυάγια από τη διεθνή ομάδα των αρχαιολόγων, οι οποίοι διεξήγαγαν τριετή εξερεύνηση στο βυθό της.

Όπως ανέφεραν, τα ευρήματα ποικίλουν σε ηλικία, από ένα στόλο επιδρομών των Κοζάκων του 17ου αιώνα, μέχρι ρωμαϊκά εμπορικά πλοία, γεμάτα με αμφορείς, από την κλασική περίοδο».

Πηγή: Guardian / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.