ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το φαράγγι του μαρμάρου!

Μαγευτικό τοπίο που δημιουργήθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια!

Photo Credit Michael Acierno

Το φαράγγι Ταρόκο (Taroko Gorge), γνωστό και ως «Το φαράγγι του μαρμάρου», έχει μήκος 19 χιλιομέτρων, και βρίσκεται βόρεια της Χουαλιέν (Hualien), στην ανατολική ακτή της Ταϊβάν, κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αυτό το τμήμα του νησιού ψηλώνει κατά μισό εκατοστό κάθε χρόνο, λόγω της βύθισης της Ευρασιατικής πλάκας, η οποία οδηγεί σε ανύψωση την πλάκα της θάλασσας των Φιλιππίνων.

Αυτή η τεκτονική συμπίεση η οποία ξεκίνησε πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια, είναι και η αιτία της μεταμόρφωσης του ασβεστόλιθου σε μάρμαρο.

Photo Credit Life of Taiwan

Η τεράστια πίεση ανέβασε, αρχικά, την περιοχή αυτή πάνω από την επιφάνεια του ωκεανού και στη συνέχεια μαζί με τη θερμότητα μετέτρεψε τους ασβεστολιθικούς βράχους σε μαρμάρινους.

Τελικά, η διαβρωτική δύναμη του ποταμού Λιούου (Liwu) χάραξε ένα μονοπάτι μέσα από το μάρμαρο για να δημιουργήσει το φαράγγι του Taroko.

Το φαράγγι βρίσκεται μόλις 60 χιλιόμετρα από την ακτή, αλλά διαθέτει μερικές από τις ψηλότερες κορυφές στην Ταϊβάν, οι οποίες ξεπερνούν τα 3.400 μέτρα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1950 μόνο ένα μονοπάτι υπήρχε μέσα από το φαράγγι. Σήμερα, η κεντρική ομώνυμη εθνική οδός διασχίζει τον τοίχο του φαραγγιού.

Παρά το όνομά της, ο κεντρικός νησιώτικος αυτοκινητόδρομος είναι ένας στενός ορεινός δρόμος με πολλές στροφές. Η σήραγγα των εννέα στροφών, είναι ένα δημοφιλές σημείο το οποίο έφερνε τους οδηγούς πολύ κοντά στην άκρη του φαραγγιού.

Αυτό το τμήμα είναι τώρα αυστηρά μόνο για πεζούς, καθώς η κυκλοφορία των οχημάτων έχει μεταφερθεί μέσω μιας άλλης σήραγγας.

Πάντως, ο αυτοκινητόδρομος θεωρείται ως ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους στον κόσμο, λόγω του σκληρού και ασταθούς εδάφους.

Η έντονη βροχή από τους τυφώνες συχνά δημιουργεί κατολισθήσεις με βράχους να πέφτουν στο οδόστρωμα, ενώ η περιοχή είναι επιρρεπής σε σεισμική δραστηριότητα. Εκτός από μάρμαρο, εκεί υπάρχει και νεφρίτης, ο οποίος τροφοδοτεί την αγορά της Hualien.

Photo Credit vork in the road

Photo Credit vork in the road

Photo Credit Alexander Synaptic 

Photo Credit Xavier Berlioux 

Photo Credit Xavier Berlioux 

Photo Credit Jason Zhang 

Photo Credit The Erica Chang

Photo Credit Zairon 

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.