ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παγόβουνο σε σχήμα τέλειου παραλληλόγραμμου!

Εντοπίσθηκε στον Ανταρκτική!

Η φύση είναι ακατάστατη. Είναι συχνά γεωμετρική και άλλες φορές ακανόνιστη και ασύμμετρη. Σπάνια μπορεί κανείς να δει φυσικά αντικείμενα με ευθείες πλευρές και γωνίες 90 μοιρών.

Όμως, αυτό το παγόβουνο που φωτογραφήθηκε από τη NASA, ως μέρος της επιχείρησης IceBridge, φαίνεται να έχει σχήμα τέλειου ορθογώνιου, σαν να έχει κοπεί σκόπιμα.

Βέβαια, δεν είναι έργο εξωγήινων που κόβουν τους πάγους, αλλά αποτελεί ένα από τα δύο είδη παγόβουνων. Το πρώτο είναι αυτό που γνωρίζουμε όλοι, με μυτερές κορυφές ή θόλους που προεξέχουν από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το δεύτερο είδος αφορά σε παγόβουνα, τα οποία μοιάζουν περισσότερο με παραλληλόγραμμα, με σχεδόν κάθετες πλευρές και επίπεδη επιφάνεια, που σχηματίζεται στις τράπεζες πάγου.

Όπως είπε η ερευνήτρια της NASA σε θέματα παγόβουνων Κέλι Μπραντ (Kelly Brunt), είναι σαν ένα νύχι που μεγαλώνει πάρα πολύ και στο τέλος σπάει σε ευθείες και γεωμετρικές γραμμές.

Και αυτά τα γραφικά παγόβουνα μπορεί να είναι τεράστια – εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα – όπως το 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων Β-15, το οποίο είναι μεγαλύτερο παγόβουνο που καταγράφηκε ποτέ.

Αυτό το νέο παγόβουνο δεν έχει μετρηθεί και είναι δύσκολο να μετρηθεί από αυτή τη φωτογραφία, αλλά δεν προσεγγίζει καν το μέγεθος του Β-15, παρόλο που θεωρείται πιθανόν να ξεπερνά το 1,6 χιλιόμετρα.

Οι ευθείες, γεωμετρικές γραμμές δεν είναι ασυνήθιστες σε παγιδευμένα παγόβουνα, τα οποία τείνουν να σπάσουν κατά μήκος των φυσικών ρωγμών, οι οποίες δημιουργούνται όταν συναντούν θερμότερες θερμοκρασίες.

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.