ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα ερείπια του 21ου αιώνα!

Πολυκατοικίες που εγκαταλείφθηκαν στο Μεξικό!

Η Τιχουάνα είναι μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις του Μεξικού, όπου το 2000 άνθισε η ​κατασκευή μαζικών πολυκατοικιών. Αυτό το φαινόμενο είχε στόχο να μεταμορφώσει εντελώς την εικόνα της πόλης, καθώς τα προάστια αποκτούσαν νέα φουτουριστική εμφάνιση.

Μόλις μια δεκαετία αργότερα, η αγορά νέας κατοικίας κατέρρευσε και οι πολυκατοικίες εγκαταλείφθηκαν. Το 2013, η Μεξικανή φωτογράφος Μόνικα Αρεόλα (Mónica Arreola) δημιούργησε μια σειρά από εικόνες με τίτλο «Social Disinterest».

Στη σειρά αυτή η Arreola αποκαλύπτει το πέρασμα του χρόνου πάνω στα κτίρια, τα οποία δεν μετατράπηκαν σε νέο αστικό μοντέλο, όπως θεωρούσαν οι κατασκευαστές τους, καταγράφοντας τα επακόλουθα της κρίσης κατοικίας της Τιχουάνα.

Παράλληλα, εκφράζει τον προβληματισμό της για την κερδοσκοπία στα ακίνητα. Δεδομένης της κατάστασης των συνόρων, η Τιχουάνα φιλοξενεί σημαντικό αριθμό μεταναστών ή απελαθέντων, ανθρώπων που περνούν από εκεί και στερούνται μόνιμης κατοικίας.

«Αυτοί οι χώροι καταλαμβάνονται από ανθρώπους που δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους να νοικιάσουν ένα μέρος για να μείνουν. Στην καλύτερη περίπτωση, οι νέοι κάτοικοι αποκαθιστούν και φέρνουν μια νέα ζωή σε αυτούς τους εγκαταλελειμμένους χώρους» γράφει η Arreola.

Επί σειρά ετών, η εργασία της επικεντρώθηκε στη στέγαση στην Τιχουάνα, όπου επέκρινε ενεργά την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγης στην πόλη.

Τα νέα ερείπια αποκαλύπτουν την ακμή ενός άγριου καπιταλισμού, τον μηχανισμό μετασχηματισμού σε ένα έδαφος όπου η απουσία κατοίκων αποκαλύπτει τη συμπαιγνία μεταξύ πολιτικής και αγοράς ακινήτων.

Πηγή: Arch Daily / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.