ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σκάβουν την άμμο με τα χέρια!

Τη μαζεύουν για το χτίσιμο σπιτιών στο Μάλι.

Μια έκρηξη κατασκευής κτιρίων στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, το Μπαμάκο (Bamako), έχει προκαλέσει μια αύξηση της ζήτησης για τούβλα κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας άμμο, η οποία συλλέγεται από την κοίτη του ποταμού Νίγηρα.

Οι εργάτες σκάβουν την άμμο με τα χέρια και τη βάζουν σε κουβάδες, τους οποίους αδειάζουν πάνω σε ξύλινα σκάφη, σαν μεγάλες βάρκες, τα οποία τη μεταφέρουν στο λιμάνι του Bamako.

Η δουλειά αυτή ενέχει πολλούς κινδύνους, από τα ύπουλα ρεύματα του ποταμού μέχρι τις ισχυρές καταιγίδες που απειλούν το εύθραυστο σκάφος τους, ενώ οι εργάτες ταξιδεύουν ακόμα και πάνω από 100 χιλιόμετρα για να σκάψουν το ποτάμι στο κατάλληλο σημείο.

Καθημερινά σχηματίζεται κομβόι από σκάφη στην περιοχή που εντοπίζεται ως η καταλληλότερη για συλλογή άμμου, και βρίσκεται κυρίως στη νοτιοδυτική περιοχή του Μάλι.

Η εκσκαφή αρχίζει όταν ένας εργάτης καταδυθεί και ελέγξει την ποιότητα της άμμου. Αν τη θεωρήσει καλή, τότε έρχονται και οι υπόλοιποι με τα σκάφη, τα οποία τραβούν με σκοινιά μέσα από το ποτάμι, και ξεκινά η δουλειά.

Κάθε μία από τις μεγάλες βάρκες τους μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 10 τόνους άμμου, οι οποίοι αξίζουν περίπου 70 ευρώ. Οι άνδρες που σκάβουν την άμμο και τη φορτώνουν, με 14 έως 20 ευρώ για τρεις ημέρες εργασίας.

Οι γυναίκες ξεφορτώνουν την άμμο του ποταμού από τα σκάφη τα οποία αγκυροβολούν στο λιμάνι του Bamako και πληρώνονται με 1,5 ευρώ για κάθε βάρκα.

Πηγή: Guardian / Photo Cretid Michele Cattani / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.