ΤΟΠΟΙ

Το νησί με τις ξύλινες εκκλησίες!

Κατασκευάζονταν από τον 17ο αιώνα!

Photo Credit Cristian Gonzalez G.

Το Τσιλοέ (Chiloé) βρίσκεται απέναντι από την ακτή της Χιλής και μαζί με μια ομάδα περίπου τριάντα νησιών τα οποία ανήκουν στο ομώνυμο αρχιπέλαγος, αποτελούν μια έντονα ανεξάρτητη κοινότητα με τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα ορατή στη λαϊκή παράδοση, τη μυθολογία, την κουζίνα και τη μοναδική αρχιτεκτονική.

Οι νησιώτες είναι τόσο υπερήφανοι για τον πολιτισμό τους, ώστε διαμαρτυρήθηκαν έντονα όταν η κυβέρνηση πρότεινε να τα συνδέσει με την ηπειρωτική χώρα, κατασκευάζοντας τη μακρύτερη γέφυρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο λόγος της αντίδρασης τους ήταν ο φόβος ότι ο τουρισμός θα διαβρώσει για πάντα τη μοναδικότητα της κοινότητάς τους και θα μολύνει τη γη τους και το νερό!

Αλλά το στοιχείο που κάνει το μεγαλύτερο νησί, το Chiloé, πόλο έλξης για τους τουρίστες, είναι οι υπέροχες ξύλινες εκκλησίες, οι οποίες εκφράζουν ένα μείγμα ευρωπαϊκής και τοπικής αρχιτεκτονικής.

Το αρχιπέλαγος ανακαλύφθηκε από τους Ισπανούς στα μέσα του 16ου αιώνα. Στις αρχές του 17ου αιώνα, οι Ιησουίτες μοναχοί έφθασαν εκεί και άρχισαν να κατασκευάζουν ξύλινες εκκλησίες με τη βοήθεια ντόπιων τεχνητών.

Ο «διαπολιτισμικός διάλογος και αλληλεπίδραση» μεταξύ αυτών των κατασκευαστών από διαφορετικό γεωγραφικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, είχε ως αποτέλεσμα μοναδικές δομές που δεν βρίσκονται σε άλλες περιοχές της Αμερικής.

Σε αντίθεση με την κλασική ισπανική αποικιακή αρχιτεκτονική, οι εκκλησίες του Chiloé είναι κατασκευασμένες εξολοκλήρου με τοπική ξυλεία και με εκτεταμένη χρήση ξύλινων βότσαλων. Οι εκκλησίες χτίστηκαν από υλικά που μπορούν να αντέξουν στο υγρό και βροχερό ωκεάνιο κλίμα του αρχιπελάγους.

Κάποτε υπήρχαν 150 ξύλινες εκκλησίες στο αρχιπέλαγος του Chiloé. Σήμερα σώζονται λιγότερες από εβδομήντα, εκ των οποίων 16 έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Photo Credit Srikanth Jandhyala

Photo Credit Anna Maj Michelson

Photo Credit Max Besser Jirkal

Photo Credit Melinka from Distrito Federal, México

Photo Credit paz guentelican

Photo Credit Simon Blackley

Photo Credit Anna Maj Michelson 

Photo Credit Jmvgpartner

Photo Credit Lin linao

Photo Credit Pedro Rebolledo Rubilar

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.