ΝΕΑ

«Τεχνητό φεγγάρι» θα αντικαταστήσει τα φώτα στους δρόμους!

Μεγαλεπίβολο σχέδιο στην Κίνα!

Την ιδέα έριξε ο πρόεδρος μιας ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας στην πόλη Τσενγκντού (Chengdu), ο οποίος παρουσίασε τα σχέδια για εκτόξευση ενός δορυφόρου που θα λειτουργεί σαν «τεχνητό φεγγάρι».

Ο καινοτόμος δορυφόρος είναι «σχεδιασμένος για να συμπληρώνει το φεγγάρι τη νύχτα» και αναμένεται να είναι έτοιμος να εκτοξευτεί και να λειτουργήσει το 2020.

Ενώ οι ακριβείς λεπτομέρειες του εγχειρήματος δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, μερικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι θα έχει μια επίστρωση που μπορεί να αντανακλά το φως από τον ήλιο με πάνελ σαν φτερά, τα οποία θα ρυθμιστούν για να επιστρέφει το φως σε ακριβείς θέσεις.

«Η φωτεινότητα και ο χρόνος συντήρησης των δορυφόρων είναι ρυθμιζόμενα και η ακρίβεια του φωτισμού μπορεί να ελεγχθεί με απόκλιση μόλις δεκάδων μέτρων», δήλωσε ο εμπνευστής του έργου Γου Τσουνφέγκ (Wu Chunfeng).

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν το σχέδιο έχει την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης ή των αρχών της Τσενγκντού, αλλά αξιωματούχοι από την κινεζική πόλη εκδήλωσαν ενδιαφέρον, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος για τα φώτα του δρόμου και να ενισχύσουν, παράλληλα, τον τοπικό τουρισμό.

Ενώ η ιδέα ενός φωτεινού «τεχνητού φεγγαριού» ακούγεται σίγουρα ενδιαφέρουσα, δημιουργεί επίσης πολλές ερωτήσεις. Χρήστες στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Weibo ρωτούν αν το τεχνητό φως θα επηρεάζει τον ύπνο ανθρώπων και ζώων, κάτι που απορρίπτουν οι ειδικοί.

Ακόμα, είναι άγνωστη η ένταση του φωτός που θα εκπέμπεται από αυτό το «τεχνητό φεγγάρι», καθώς ορισμένα μέσα λένε ότι πρέπει να είναι ισχυρή ώστε να αντικαταστήσει τα φώτα του δρόμου, ενώ άλλα αναφέρουν ότι η φωτεινότητα θα ήταν μόνο το ένα πέμπτο του συμβατικού φωτισμού.

Ο δορυφόρος λέγεται ότι εμπνεύστηκε από έναν Γάλλο καλλιτέχνη, ο οποίος φαντάστηκε τη δημιουργία ενός κολιέ από κάτοπτρα πάνω από τη Γη που θα μπορούσε να αντανακλά τον ήλιο στους δρόμους του Παρισιού όλο το χρόνο.

Τη φανταστική αυτή εκδοχή ακολούθησε το πειραματικό σχέδιο Znamya της Ρωσίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη δεκαετία του 1990, αλλά αργότερα εγκαταλείφθηκε.

Το φιλόδοξο κινέζικο έργο ανακοινώθηκε σε μια εθνική εκδήλωση καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε στη Chengdu, μια πόλη 14 εκατομμυρίων ανθρώπων στην νοτιοδυτική επαρχία της Κίνας Σιτσουάν (Sichuan).

Πηγή: Oddity Central / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.