ΤΟΠΟΙ

Ο φάρος που έστελνε τα πλοία στα βράχια!

Τον γκρέμισαν, για να γλυτώσουν!

Photo Credit John Eggers

Ο φάρος στο ακρωτήριο του Αγίου Γεωργίου (Cape St George) για περισσότερα από 40 χρόνια δημιουργούσε προβλήματα στη ναυσιπλοΐα και οδηγούσε πάνω στα βράχια περισσότερα πλοία από όσα έσωζε. Και όχι μόνο αυτό. Ήταν μοιραίος και για όσους δούλευαν εκεί.

Ο φάρος αυτός βρίσκεται στη Θάλασσα της Τασμανίας, κοντά στον κόλπο Τζέρβις (Jervis), στη νότια Αυστραλία. Σε ένα σημείο που ήταν διαβόητο για τον μεγάλο αριθμό των ναυαγίων, καθώς δεν υπήρχε ορατότητα για τους καπετάνιους.

Έτσι, στα μέσα του 19ου αιώνα, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένας φάρος.Το 1857 ανέλαβε το έργο ο αρχιτέκτονας Αλεξάντερ Ντόουσον (Alexander Dawson) και ένας βοηθός του, ο Ε. Φ. Μίλιγκτον (E.F Millington), οι οποίοι άρχισαν να ψάχνουν για την κατάλληλη τοποθεσία κατασκευής του.

Photo Credit Michael Dawes

Απ΄ότι φάνηκε, ο Dawson ενδιαφέρθηκε περισσότερο για την ευκολία κατασκευής παρά για την παροχή αποτελεσματικής βοήθειας πλοήγησης. Όταν το αρμόδιο συμβούλιο των καπετάνιων πήγε να ελέγξει τη θέση που θα γινόταν ο φάρος, διαπίστωσε ότι δεν ήταν ορατός από τη θάλασσα.

Βρήκαν επίσης ότι ο χάρτης που ετοίμασαν ο Millington και ο Dawson δεν ήταν ακριβής και θα δημιουργούσε προβλήματα στα πλοία. Παράλληλα, υποπτεύθηκαν ότι ο Dawson επέλεξε το σημείο αυτό μόνο επειδή βρισκόταν πιο κοντά σε ένα λατομείο, από το οποίο σχεδίαζε να αποκτήσει πέτρες.

Παρά τις εντυπωσιακές ελλείψεις στο στάδιο του σχεδιασμού και τη διαφωνία από την πλειοψηφία του συμβουλίου, για άγνωστους λόγους, ο πρόεδρος ενέκρινε την κατασκευή του φάρου εκεί όπου τον πρότεινε ο Dawson.

Για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, ο φάρος, ο οποίος δεν ήταν ορατός ούτε από τη βόρεια προσέγγιση στον κόλπο Jervis, ούτε από τον νότο, ήταν υπεύθυνος για τουλάχιστον δύο σοβαρά ναυάγια.

Τελικά το 1899, ο φάρος αντικαταστάθηκε από έναν άλλον σε πολύ πιο κατάλληλη θέση στο ίδιο τμήμα της ακτής. Όμως, ακόμα και μετά τον παροπλισμό, ο φάρος του Dawson συνέχισε να προκαλεί προβλήματα πλοήγησης.

Photo Credit Trevar 

Ειδικά τις νυκτερινές νύχτες, ο «χρυσός» πύργος από ψαμμίτη έλαμπε στο σκοτάδι, έστω και αν δεν είχε φώτα, παραπλανώντας τα πλοία που πήγαιναν κατευθείαν για τα βράχια.

Έτσι, κοντά στην αλλαγή του αιώνα, αποφασίστηκε να γκρεμιστεί για να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω καταστροφή.

Ο φάρος του ακρωτηρίου του Αγίου Γεωργίου δεν ήταν επικίνδυνος μόνο για τα πλοία, αλλά και για όσους εργάστηκαν εκεί, καθώς σημειώθηκε μια σειρά από τραγωδίες.

Photo Credit DVernon

Ένας φύλακας πνίγηκε την ώρα που ψάρευε. Ένας άλλος σκοτώθηκε όταν τον κλώτσησε στο κεφάλι ένα άλογο. Και ακόμα δύο κορίτσια που ήταν στην εφηβεία, έπαιζαν με γεμάτο όπλο το οποίο εκπυρσοκρότησε και σκότωσε το ένα από αυτά.

Παρόλα τα ερείπια, ο φάρος στο Cape St George βρίσκεται τώρα σε προστατευμένη λίστα, λόγω της ασυνήθιστης ιστορίας του.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.