ΖΩΗ

Χάρτης δείχνει τις θάλασσες του πλανήτη!

Μια ριζοσπαστική πρόταση από τα μέσα του περασμένου αιώνα!

Όταν αναφερόμαστε σε χάρτες, όλοι έχουμε στο μυαλό μας τη γη και όχι τις θάλασσες του πλανήτη. Όμως, από το 1942 έχει σχεδιαστεί ο χάρτης «Spilhaus Projection» που έχει το όνομα του δημιουργού του Άθελσταν Σπιλχάους (Athelstan Spilhaus), ενός Αμερικανού ωκεανογράφου, γεννημένου στη Νότια Αφρική.

Ο Spilhaus -ήταν επίσης γεωφυσικός, εφευρέτης και αστικός σχεδιαστής- παρουσιάζει τον πλανήτη σχεδιασμένο με βάση το νερό και με διάφορες ανατροπές. Για παράδειγμα τοποθετεί του πόλους της Γης στην Κίνα και τη Νότια Αμερική, φέρνοντας τα πάνω κάτω στις ηπείρους.

Η προκύπτουσα σχέση «γης-θάλασσας» είναι διάτρητη από την Ανταρκτική και την Αυστραλία, και πλαισιωμένη από τις άλλες μάζες της γης.

Αλλά η άποψη που παρέχει η «Spilhaus Projection» (η οποία έγινε εδώ από την γραφίστρια Κλάρα Νεαλμπέρτο (Clara Dealberto) για την εφημερίδα Libération) δεν είναι τόσο νέα όσο φαίνεται.

Ο Spilhaus τον σχεδίασε τον χάρτη του το 1942 ως μια παράπλευρη απασχόληση, ενώ εργαζόταν στην εφεύρεση για την οποία ίσως τον θυμάται ο κόσμος περισσότερο: τον βαθυθερμογράφο (bathythermograph), μια συσκευή για τη μέτρηση του βάθους των ωκεανών και των θερμοκρασιών από όλα τα κινούμενα σκάφη, όπως πλοία και υποβρύχια.

Ο χάρτης του, όμως, είναι και αυτός σημαντικός, καθώς έδωσε βάση στο νερό, το οποίο καλύπτει το 70% της επιφάνειάς του πλανήτη, αναπροσαρμόζοντας τα δεδομένα στην απεικόνιση.

Ο Spilhaus έζησε μέχρι το 1998, αρκετό καιρό για να δει την αγωνία για την αλλαγή του κλίματος και βέβαια, ο χάρτης είναι σημαντικός για τις περιοχές που κινδυνεύουν να σκεπαστούν από το νερό, αν δεν αλλάξει κάτι στο μέλλον.

Πηγή: Open Culture / Επιμέλεια Snoopit24

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.