ΤΟΠΟΙ

Η τεράστια λιθόστρωτη πλατεία!

Είναι η μεγαλύτερη του είδους στη Νότια Αμερική!

Photo Credit Foturcolombia

Στην πόλη Βίλα ντε Λέιβα (Villa de Leyva) στην Κολομβία, το κέντρο της μοιάζει σαν να έχει παγώσει στον 16ο αιώνα, όταν ιδρύθηκε.

Χαρακτηριστικό της είναι η μεγαλύτερη πλατεία της Κολομβίας και μία από τις μεγαλύτερες στη Λατινική Αμερική, φτιαγμένη από πέτρινες πλάκες.

Η Villa de Leyva ιδρύθηκε στις 12 Ιουνίου 1572 από τον Ερνάν Σουάρεζ ντε Βιγιαλόμπος (Hernán Suárez de Villalobos), με εντολή του Αντρές Ντιάζ Βενάρο ντε Λέιβα (Andrés Díaz Venero de Leiva), πρώτου προέδρου του Νέου Βασιλείου της Γρανάδας.

Χτισμένη σε κλασικό ισπανικό αποικιακό στιλ με ασβεστωμένα σπίτια, λιθόστρωτα δρομάκια και στέγες από τερακότα, η πόλη με πληθυσμό περίπου 17.000 κατοίκους, έχει διατηρηθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό.

Στην καρδιά της Villa de Leyva βρίσκεται η ασυνήθιστα μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία των 14.000 τετραγωνικών μέτρων, στο κέντρο της οποίας υπάρχει ένα μικρό συντριβάνι.

Η ύπαρξη αυτής της τεράστιας πλατείας σε μια τόσο μικρή πόλη οφείλεται σε δύο πράγματα. Πρώτον, η πόλη χτίστηκε αρχικά για να χρησιμεύσει ως χώρος αποθήκευσης στα γεωργικά προϊόντα της περιοχής, γι ‘αυτό χρειάστηκε μια μεγάλη πλατεία για να χωρούν όλα τα εισερχόμενα αγαθά.

Δεύτερον, η ίδια η πλατεία κατασκευάστηκε από στρατιώτες που είχαν πάει εκεί για να κατακτήσουν τον Νέο Κόσμο, και με τα χρόνια βρέθηκαν χωρίς δουλειά. Έτσι, ή θα έπρεπε να απασχοληθούν σε κάποιο έργο ή να γυρίσουν στην Ισπανία. Και προτίμησαν το πρώτο.

Γύρω από την κεντρική πλατεία και τα παλιά πλακόστρωτα δρομάκια που την περιβάλλουν υπάρχουν πολλά αξιοσημείωτα αποικιακά κτίρια, ενώ ένας παλιός αλευρόμυλος, ο οποίος είχε χτιστεί χτίστηκε τέσσερα χρόνια πριν από την ίδρυση της Villa de Leyva, έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο.

Photo Credit Foturcolombia

Photo Credit Mario Carvajal

Photo Credit Aztlek, Luis Alejandro Bernal Romero

Photo Credit Alejandro Blandón

Photo Credit Aztlek, Luis Alejandro Bernal Romero

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.