ΕΡΕΥΝΑ

Υγιή ποντίκια γεννήθηκαν μόνο από δύο μητέρες!

Δεν χρειάστηκε κανένας πατέρας!

Η πρωτοφανής ανακάλυψη έγινε από Κινέζους ερευνητές οι οποίοι τα κατάφεραν, διαγράφοντας βασικές αλληλουχίες του DNA σε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα που συλλέχθηκαν από θηλυκά ποντίκια.

Και τα ποντίκια τα οποία γεννήθηκαν, όχι μόνο έφτασαν στην ενηλικίωση, αλλά επίσης έκαναν δικά τους μωρά. Πρόκειται για τεράστια βελτίωση σε προηγούμενες προσπάθειες, με στόχο να βοηθηθεί η αναπαραγωγή χωρίς την ανάγκη τόσο για αρσενικό όσο και για θηλυκό γονέα.

Οι βιολόγοι από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών χρησιμοποίησαν μια ειδική τεχνική επεξεργασίας σε «απλοειδή» εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα (ESC), τα οποία προέρχονται από αρσενικά και θηλυκά.

Η αναπαραγωγή χωρίς την ανάγκη για σπέρμα – μια διαδικασία που ονομάζεται παρθενογένεση – δεν είναι κάτι καινούργιο στο ζωικό βασίλειο. Πολλά έντομα μπορούν να αναπαραχθούν έτσι, όπως έντομα, ψάρια, ακόμα και σαύρες.

Η ερευνητική ομάδα καλλιέργησε τα ESC από θηλυκά ποντίκια, για να έχει ελάχιστα επίπεδα «γονιδιωματικής αποτύπωσης», δηλαδή του συνδυασμού μισής δόσης γενετικού υλικού από μόνο δύο σπερματοζωάρια.

Στη συνέχεια, διέγραψαν τρεις συγκεκριμένες περιοχές στα χρωμοσώματα των βλαστοκυττάρων. Έπειτα, αυτά τα «θηλυκά σπερματοζωάρια» εμφυτεύτηκαν σε υγιή κύτταρα-δότες, για να τα γονιμοποιήσουν.

Η διαδικασία είναι ακόμα μακριά από το να θεωρηθεί άψογη. Από τα 210 έμβρυα που παρήχθησαν με αυτόν τον τρόπο, γεννήθηκαν μόνο 29 ζωντανά ποντίκια. Αλλά όσα κατάφεραν να ζήσουν μέχρι την ωριμότητα, απέκτησαν δικά τους μωρά, με τον παραδοσιακό τρόπο.

Πάντως, η είδηση ​​δεν ήταν τόσο καλή για την γέννηση μωρών από αρσενικά μόνο ποντίκια. Σε μια παρόμοια διαδικασία γεννήθηκαν δώδεκα νεογνά, αλλά κανένα δεν κατάφερε να περάσει τις πρώτες 48 ώρες.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Cell Stem Cell, αποτελεί ένα μνημειώδες βήμα προς την κατεύθυνση της κατανόησης της ανάπτυξης των θηλαστικών και την προετοιμασία νέων ιατρικών διαδικασιών.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.