ΤΟΠΟΙ

Το φρούριο που έχει σχήμα αστεριού!

Ήταν κορυφαίο αμυντικό σύστημα στα τέλη της δεκαετίας του 1500!

Photo Credit Gebruiker

Το Φορτ Μπουρτάντζ (Fort Bourtange), κοντά στο Γκρόνιγκεν της Ολλανδίας, είναι ένα εντυπωσιακό φρούριο, τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε αποτελεσματικότητα.

Το σχέδιο του αστεριού με τις πέντε γωνίες, μέσα σε ένα άλλο μεγαλύτερο ιδίου σχήματος, επέτρεπε στους φρουρούς να έχουν πανοραμική θέα των πιθανού επιτιθέμενου, και παρείχε μέγιστη δυνατότητα άμυνας και λόγω της τάφρου και ενός βάλτου που βρίσκονται γύρω από αυτό.

Τα «φρούρια αστέρια» ήταν ένα σχέδιο κατασκευής αμυντικών πύργων, το οποίο ξεκίνησε στην Ιταλία τον 15ο αιώνα. Παρέχοντας τη βέλτιστη δομή για προστασία από απειλές, χρησιμοποιήθηκαν σε ιταλικούς πολέμους επί χρόνια και τελικά διαδόθηκαν στην περιοχή του Γκρόνιγκεν, όπου κατασκευάστηκε το Fort Bourtange το 1593.

Κατασκευάστηκε από τον Γουλιέλμο Α΄ της Οράγγης ή Σιωπηλό (William the Silent), ο οποίος ήταν ο ηγέτης της ολλανδικής εξέγερσης εναντίον των Ισπανών κατά τον Ογδοηκονταετή Πόλεμο, που είχε ως αποτέλεσμα την επίσημη ανεξαρτησία της Ολλανδικής Δημοκρατίας το 1648.

Χρόνια αργότερα, όταν οι Γερμανοί επιχείρησαν να εισβάλουν το 1672, ο στρατός τους παγιδεύτηκε στον αδιάβατο βάλτο που περιβάλλει το φρούριο.

Το Fort Bourtange ήταν στρατιωτική επιτυχία, μέχρις ότου οι γεωργικές πρακτικές αποξήραναν τον προστατευτικό βάλτο. Έτσι, μετατράπηκε σε μια μη στρατιωτική κατοικημένη πόλη μέχρι το 1851, όπου η ζωή άνθισε για σχεδόν 100 χρόνια.

Στο διάστημα 1950-1960 υπήρχε μεγάλη κρίση και μετανάστευση,οδηγώντας την τοπική κυβέρνηση στη μετατροπή του φρουρίου σε ιστορικό μουσείο, το οποίο έφερε έσοδα στους κατοίκους της περιοχής από τον τουρισμό.

Σήμερα, το Bourtange είναι μία από τις πιο συναρπαστικές και μοναδικές ιστορικές περιοχές της Ολλανδίας, ένα χωριό που περιβάλλεται από τάφρο, όπου μπορείτε κυριολεκτικά να περπατήσετε πάνω σε ένα αστέρι.

Το φρούριο παραμένει ακόμα και σήμερα τέλεια διατηρημένο, με ιστορικές εκκλησίες, πλακόστρωτα δρομάκια, ξύλινους ανεμόμυλους, υπέροχες γέφυρες και παλιά στρατόπεδα που διασκορπίζονται μέσα στο πενταγωνικό κάστρο των 11 στρεμμάτων.

Photo Credit Ziko van Dijk

Photo Credit Zairon

Photo Credit  Ziko van Dijk

Photo Credit Ziko van Dijk

 

Photo Credit Zairon 

Photo Credit Ben Bender

Photo Credit arch

Photo Credit Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.